Чикаго посрещна двустранната среща между сборните отбори на САЩ и България, с което бе отбелязана 80-та годишнина на Българската федерация по борба.

Отборът на страната ни бе предимно от бивши юношески национални - Стилиян Георгиев, Кирил Кличуров и Лозан Миленов, както и бронзовият медалист от последното световно за ветерани Любомир Ламбов. За отбора на нашия тим се бориха и братята Деян и Петър Радеви, които победиха своите противници в колежанската борба. А вицешампионът на САЩ Борислав Новачков се наложи над първенеца на Русия за 2010 г. Руслан Гадеев и изяви желание да се бори за националния ни отбор.

Американският отбор пък бе съставен предимно от младежките си шампиони Марк Станберг, Нико Рейс и Конор Биби.

Двубоят завърши със 7:3 в полза на янките, но пък шоуто бе пълно. Както подобава на истински юбилей не мина без огромна торта. А срещите бяха подгрявани от български народни хора, изпълнени от ансамблите "Хоро", "Верея" и формация "Хорце". Изпълнителите показаха не само умения си в танците, но и майсторлък в хватките.
Гостите обаче бяха смаяни от американецът Тони Солис, изпълнил на живо химните на двете държави.
После треньорът Сава Савов, демонстрира уникалноста на „Българската торба", продукт създаден от Иван Раднев, вицешампиона от световното по класическа борба във Финландия 1994 г., който е търсен по цял свят.

Сред гостите бе президентът на БФ Борба Валентин Йорданов, патрон на събитието. Олимпийският шампион и 7-кратен световен и европейски първенец дойде на празника със своя син Янчо Димитров, треньор по борба във Филаделфия.

На тържеството на българската борба в Чикаго, бяха наградени над 35 официални гости, сред който много бивши национални състезатели като Стойчо Иванов, Калин Велинов, Никола Илиев, Руси Радев, Стоян Райков, Пламен Славов и Красимир Белев. Предсадатели на организационния комитет бяха Веселин Пандурски и доктор Дейвид Кърби, а официални спонсори - братята Павел и Румен Вълневи, собственици на веригата за хранене „Сердика".

Борците приветства и консулът на Република България в Чикаго г-н Симеон Стоилов, който прочете поздравително писмо от пълнмощния посланник на страната ни във Вашингтон г-жа Елена Поптодорова.

Следват съперниците
Петър Гълъбов - Конор Биибе
(П. Гълъбов 24 г., 70 кг. - 2 м на международен турнир в България)
(К. Биибе 24 г. 70 кг, - 4-кратен шампион на Илинойс за студенти)

Джаксън Морси - Румен Дечев
(Д. Морси 21 г. 70 кг. - Р. Дечев 38г. 72 кг, 2 м международен т-р Русия 1989 г. за юноши)

Лозан Миленов - Марк Стенберг
(Л. Миленов 27 г. 86 кг. - 6 м на ЕП за юноши 2002г . - Марк Стенберг 21 г. 86 кг национален шампион на юноши)

Деян Радев (на 7 г. 21кг) - Такър Кинг (на 6 г. 22 кг)

Борис Новачков - Руслан Гадеев
(Б. Новачков 24 г. 70 кг - 2 м на национален шампионат за колежани - Р. Гадеев 22 г. 68 кг. шампион на Русия за юноши)

Стилиан Георгиев - Нико Райс

(С. Георгиев 33 г. 85 кг. бивш национален състезател и шампион за юноши на България - Н. Райс 19г. 85кг. национален студентски шампион за университета в Илинойс)

Кирил Кличуров - Александър Малишев
(К. Кличуров 28 г. 82кг, бивш национален състезател за юноши на България - А. Малишев 22 г. 78 кг, юношески шампион на Русия 2010 г.)

Калин Велинов - Джъстин Пиич

(К. Велинов 35 г. 70 кг, 4 и 5 м на ЕП за юноши, 6 м на ЕП за мъже - Д. Пиич 26 г. 70 кг, треньор на Изи стайл клуб)

Петър Радев - Гриф Кинг

(П. Радев 12 г. 48 кг  - Г. Кинг 11 г. 48 кг)