На 9 декември (неделя) в колежа Stagg в La Grange, САЩ се проведе силният турнир по борба за ученици от 4 до 14 години, пише в. "България"Да, правилно е написано, 4-годишни деца се бориха на тепиха, а аз се помъчих да си спомня дали някой от моите преподаватели в НСА само е загатнал, че това е възможно. Винаги съм знаел, че най-подходящата възраст за подбор на начинаещи състезатели по борба е около 10 години. Все пак това е контактен спорт и много често се получават фрактури, особено при децата. В борбата се изисква нелеката задача да преодолееш силата на противник, която е променлива в зависимост от моментите на схватката. Когато видях с очите си как бебета се борят като истински мъже, онемях от изненада и умиление. Истината е, че хубавите моменти тепърва започваха.

Денят за близо 500-те състезатели по борба беше започнал рано сутринта в 6 ам, когато всички те преминаха през кантара, за да бъдат разпределени в съответните категории. Около 9 ам пристигнах на огромния паркинг на колежа Stagg и ми се наложи да обикалям 10 минути, за да се освободи място за паркиране. Водачите бяха наспирали навсякъде, по тротоари и градинки. Учудващо, като се има предвид силата на закона тук в САЩ. Когато се добрах до залата, тя се пукаше по шевовете. Ентусиазирани родители и треньори подкрепяха децата си в схватките. Обадих се по телефона на бившия ни национален състезател по свободна борба - Руси Радев, който в момента е треньор в Vittum Cats Wrestling Club, той дойде и ме покани в щаба на клуба. Обясни ми, че неговите двама сина Петър и Деян Радеви ще излязат на тепиха всеки момент. Те вече бяха победили по веднъж с туш на четвъртфиналите и очакваха противниците си за полуфиналните двубои. Така се случи, че ги извикаха по едно и също време и се бориха на два съседни тепиха. Беше голямо преживяване да наблюдаваш едновременно схватките. Срещата на 6-годишния Деян премина в три части по една минута, и борбата вървеше точка за точка, като накрая малкият юнак победи с 9:7 технически точки и се класира на финала. По-големият брат, 12-годишният Петър Радев, се бори в три части по една минута и половина. Нашето момче водеше с 9:4 точки, когато успя да хване на контратака противника си и да го победи с туш.

Докато чакахме финалните двубои на българчетата си поговорих с главния организатор на състезанието - Габи Перес. На въпроса как успява една жена да се справи с това мащабно мероприятие, тя ми отговори, че почти всички хора, които и помагат в организацията са родители - доброволци. И наистина, майките продаваха пици, хотдоци, вода, а татковците бяха охрана и съдии. Единствените хора, които получават хонорари, са съдиите на тепиха и главните треньори. Замислих се дали в тези тежки времена в България родителите могат да намерят сили за такъв пример на взаимопомощ и себеотдаване на каузата.
По обяд настъпи дългоочакваният момент на финалните срещи. Пръв на тепиха се бори Деян, който в рамките още на първата част тушира противника си от Линкълн клуб. Малко след това баткото Петър Радев повтори успеха на Деян и победи във втората част с туш противника си от Джолиет. Оказа се, че на полуфиналите нашите момчета са имали по-сериозни противници и другият поток е бил по-слабият. След финалите таткото Руси Радев, който е и личен треньор на момчетата, изрази радостта си, като каза, че досега никога не се е случвало и двамата му сина да станат шампиони на едно и също състезание.

Тази неделя (16 декември) от 2 pm в Lyons Township High School, North Campus, Vaughan Gym, 100 S Brainard Ave, La Grange, IL, 60525, по случай 80 години БФБ, братята Деян и Петър Радеви ще се борят за България в двустранна среща със сборен отбор на САЩ.

Още ивфо може да видите на следния сайт http://www.bulgaria-weekly.com/the-week/sport/3957--bratia-bulgari-machkat-na-tepiha.html