25-02-2014

"Тези, които работеха - резултатите бяха налице - каза Армен Назарян, старши треньор на националния отбор по класическа борба - Александър Костадинов, например, оценката ми е много добра. При него се вижда развитие - работи много, прави и много индивидуални тренировки, слуша указанията на треньорите, стиска зъби, за да удържи килограмите, има воля... Доволен съм и от бронза на Константин Стас - това му е първо състезание. Липсват му турнири, трябва още да се шлайфа, за да може и на европейското да вземе медал. При Илиян Георгиев също наблюдаваме израстване - вече има сериозен турнирен опит - и в бундеслигата, и на турнира „Подубни" в Русия, и на републиканските. Сега на „Никола Петров" много време държа за 1:0 срещу силния арменец Джулфалакян, но още не може да си повярва във възможностите си и затова загуби. В тежка категория Милослав Методиев показа, че е боец.. Разбира се имахме и леки проблеми, които се отразиха на представянето ни. Владислав Методиев, например, не беше в най-добрата си форма и това се видя. Той претърпя операция на коляното, която го извади за известно време от подготвителния процес. Най-добрите ни състезатели също не участваха поради здравословни проблеми - Иво Ангелов, Явор Янакиев, Елис Гури. Надявам се, до европейското да се възстановят."

От утре класиците се качват на лагер на Белмекен, а последният им лагер до европейското ще е на „Спортпалас" край Варна от 18 март.

"Имаме още върху какво да работи, макар че имахме и силни, и слаби категории - каза Серафим Бързаков, старши треньор на женския национален отбор. - Въпреки контузията Тайбе Юсен се представи на ниво. Наблюдаваме израстване при Виктория Бобева, но още не е сигурна в себе се - водеше и накрая падна с туш. Същото е и при Евелина Николова, още има някаква психологическа бариера от туркинята, от която загуби на световното, и не може да я преодолее. Елица Янкова - показа, че е боец. Не съм доволен от момичетата в кат. До 53 кг - Виолета Симеонова, Пепа Димитрова, Кристина Велева - има още много работа при тях."

Националките ни ще продължат подготовката си в Самоков, а три от тях ще премерят сили на турнир в Швеция в следващите дни.
Елица Янкова, Мими Христова и Евелина Николова ще бъдат водени от Петър Касабов.

"Съжалявам, че Кирил Терзиев не успя да се реализира на „Дан Колов", всъщност по време на схватките той имаше настинка - обяви Валентин Райчев, старши треньор на националния отбор по свободна борба. - В тази категория до 74 кг първи стана Леонид Базан. Той показа много силни борби. Разбира се, че за европейското ще има преборвания между тях, и който е по-добър ще отиде на шампионата.
Радослав Великов - определено не беше готов. Предстоят ни разговори как ще се готви до европейското. Доволен съм и от показаното от Борислав Новачков, при него има израстване, както и при младия Мирослав Киров.
Имаме още доста работа в лека категория, където са Георги Вангелов и Мехмед Фераим. И двамата не успяха да покажат възможностите си на турнира.
За съжаление зейна дупка в кат. до 86 кг и до 125 кг - там нямаме изявен състезател, който да ни представя на големи първенства. Димитър Кумчев претърпя операция на коляното преди месец и доста време ще е извън тепиха. Специално при тежките ще разчитаме на млади момчета, но там ще трябва доста време, за да се изградят тези състезатели.

Свободняците засега ще се готвят в София, на комплекс „Диана", а в заключителния лагер преди европейското ще бъдат в Тетевен.