25-02-2014
Двукратният световен шампион при юношите и трети от Евро 2012 при мъжете Александър Костадинов стана носител на най-престижното отличие в класическата борба - пояса на "Никола Петров". А бесарабският българин Леонид Базан препаса пояса на "Дан Колов". Той вече спечели два сребърни и един бронзов медал за България от европейски първенства в свободния стил. Ето какво споделиха двамата след, като получиха трофеите.

Александър Костадинов: Поясът на "Никола Петров" има особена стойност

- Бяхте безкрайно щастлив, когато ви връчиха пояса на "Никола Петров"....
- Как не. Той има особена стойност за нас. Казват, че който го вземе оттук нататък ще вземе и медали от големи първенства. Надявам се и при мен това да се случи още на следващото европейско.

- Направихте много силни 5 срещи на турнира. Къде беше най-трудно.
- Финалът с арменеца Карен Асланян. Той е млад състезател, но пък е добър, все пак е световен шампион за юноши.

- Сякаш имаше при вас застой през последните 2-3 години...
- Защото когато отидох при мъжете трябваше да свалям по 12 кг за категория 55 кг. И когато дойде състезанието аз не мога да възстановя, падах и оставах без медал. Сега в новата категория се чувствам по-добре, макар че конкуренцията е жестока. В новата категория до 59 кг се събраха от 55 и 60 кг.

- Започнахте сезона силно - на турнир "Подубни" в Русия спечелихте бронз след 6 трудни победи...
- Да, справих се с четирима руснаци и един белорусин и това ми даде една допълнителна увереност, че съм добре подготвен, че се чувствам на мястото си.

- Освен новите категории и новите правила,работите и с нов треньорски щаб. Кое е най-ценното, което научихте от старши треньора Армен Назарян за една година?
- Никога да не се отказвам. И това често ми помага в самите срещи. Може да съм страшно уморен, но в повечето случаи чувам отстрани неговият глас, неговите наставления и това допълнително ме зарежда с енергия да продължа. Изобщо с целия треньорски екип работим много добре, има страхотна атмосфера в отбора.

- За какво си мечтаете тази година?
- За медал от европейското, а защо не и за титла.

 

Леонид Базан: Притеснявам се за жената и детето в Киев

- Какво е чувството да държите най-престижния трофей?
- Удовлетворение.И то най-вече от това, което направих на тепиха. Победих двама азери. От първия - Джабраил Хасанов бях губил три пъти - на финала на европейското през 2011-а, на световно и на олимпийски игри. Но сега на "Дан Колов" се реванширах с 8:4. Другият азер - Ашраф Алиев пък е трети от световното през 2011-а, втори човек в категорията. Много тежка среща с него направих. Резултатът беше 4:4, но в последните две секунди успях да го хвърля за победните две точи. След това нещата тръгнаха по-спокойно.

- Новите категории промениха ли се за вас до някаква степен?
- В положителна посока. Преди се състезавах на 66 кг и трябваше да свалям по 12 кг. А за 24 часа до състезание не можех да възстановя. Сега на 74 кг е много по-добре. А и правилата са много по-разбираем, достъпни и справедливи.

- Как е вътрешната конкуренция в категорията.
- Там съм с бронзовия олимпийски медалист Кирил Терзиев, и младия Мирослав Киров. Още не сме се срещали в директен сблъсък. Но който е по-добър ще отиде да отиде на европейско.

- Семейството ви живее в Киев, където сега не е много спокойно, планирахте да пътувате до там...
- Имах такава идея веднага след "Дан Колов" да замина. Но отложих, защото съм включен за турнир в Монголия след две седмици.Иначе на живо следя ситуацията там, доста ми е притеснено, макар че жена ми и дъщеричката ми Сабина, която е на 1,2 г.живеят не в идеалния център, а малко по встрани от размириците.

- Няма ли да ви е по-скопойно, ако са тук?
- Няма как да стане. Съпругата ми е треньор по танци и гимнастика, готви 110 деца, не може да си остави работата. Ще караме засега така.

- Сега на къде гледате?
- Към европейското, надявам се и оттам да се върна с медал.