09-01-2014

Световният и европейски шампион в класическата борба Иво Ангелов ще пропусне дъравният шампионат този уикенд в зала "Универсиада".

Наскоро спортист № 1 на България за 2013 година претърпя операция на носа. Той се готви с националите, но треньорският щаб не иска да рискува и предпочита да не го пуска на състезателния тепих засега.

Шампионатът ще премине под знака на новите категории, които бяха въведени от Международната федерация по борба от 1 януари. Според новите категории Ангелов ще се бори при 59-килограмовите, а не както беше досега до 60 кг. 

След първенството отборът ще бъде на лагер във Враца от 20 януари до 1 февруари, а след това предстоят турнири в Турция, Русия и София.
 
Ангелов и Назарян гостуваха в рубриката "Закуска за шампиони", поредица на пресклуб "България". 

Обикновенно спортист №1 на 2013 г. започва деня си с купичка мюсли в кисело мляко с малко мед и банан. Неговият наставник и двукратен олимпийски шампион обича омлет със сирене и чушка и фреш от грейпфрут. Двамата гости похвалиха качеството на шампионската закуска в пресклуб "България".

Само преди 3 дни Назарян отпразнува арменската коледа и сподели, че любими са му сърмите. За разлика от българската кухня, в родината му ги приготвят много по-големи, всяка по 200 гр. На трапезата сервират традицонната пуйка, има и други видове месо. Шашлиците са на почит, патладжаните и чушките също са част от менюто. Армен харесва плодовете, особено ябълките, но шоколадът и сладоледът са табу още от времето, когато се бореше на тепиха. От подправките е изключена солта. Същите забрани важат и за Иво.

Любимите ястия на световния №1 за 2013 г са пълнен заек и боб в гърне. Той се е научил да ги готви вкъщи не само за празници. Популярният у нас тиквеник също е сред предпочитаните лакомства за Бъдни вечер и Коледа. Перничанинът обича и пълнени чушки. Когато е на лагер с отбора, най-много харесва пиле с ориз. Треньорът пък залага на супите, зеленчукови и месни. И двамата са свикнали да устояват на изкушенията и да мислят постоянно за кантара. Много по-трудно е да свалиш последните 100 грама, за да влезеш в категорията, отколкото първите няколко килограма, споделя опита си А. Назарян. Очите искат, но умът казва "не", като си представиш, че после трябва да се потиш в сауната.