09-01-2014

Борбата отново измъкна българския спорт. И през 2013 г. много успехи по терени, игрища и кортове нямахме, но на тепиха медали не липсваха. Така, дори след неуспеха в Лондон, борците успяха да се вдигнат за ново начало, а новите лица и резервите у старите отсега дават надежди за Рио, пише в. "7 дни спорт".

Новото начало с нови успехи
За българската борба годината мина под знака на промените. След неуспеха на олимпийските игри в Лондон от федерацията решиха да сменят доста неща. Започна се с треньорите. Армен Назарян се хвана да тренира класиците, Валентин Райчев пое борците в свободния стил, а Серафим Бързаков се зае с жените. В първите месеци от 2013 г. големият въпрос беше какво става със Станка Златева и Симеон Щерев. Оказа се, че това няма никакво значение и резултатите през годината го доказаха. Новите хора се справиха повече от добре и единствено малко хъс и хубав жребий не стигнаха на свободняците да вземат повече медали от големите първенства. Трябва да се отчете и фактът, че в този стил липсват млади хора, което може да се окаже сериозен проблем в годините преди олимпиадата. За класиците говорят само резултатите. Големият шампион Армен Назарян се зае с треньорството и доказа, че борбата му е в кръвта. Накрая той стана треньор на годината, но повече се говореше за момчето от Перник.

Годината на Иво

Ако има спортист, който заслужаваше да е №1, то това е Иво Ангелов. На европейското в Тбилиси и шест месеца по-късно на световното в Будапеща перничанинът пребори всичко, което излезе срещу него. Голямата изненада обаче дойде от опитния Владислав Методиев. Борецът от Кюстендил се възползва по най-добрия начин от проблемите на Елис Гури и направи годината на живота си. Всичко започна с пояса от „Никола Петров", а малко по-късно продължи със сребро от европейското. В кат. до 74 кг, пак при класиците, Явор Янакиев се пребори за бронз в Грузия. При него обаче остана разочарованието от ранното отпадане на световното.
В свободния стил Владимир Дубов отиде на световно със сребро от европейското и дублира медала, за да влезе в десетката на "Спортист на годината". Като цяло обаче там има отстъпление и треньорите вече мислят за нови хора в повечето категории.

Жените без Станка
Всички истории около Станка Златева доказаха, че борбата може без всеки, но не всеки може без борбата. На няколко пъти петкратната световна шампионка мислеше да ходи в чужбина. В крайна сметка остана у нас и призна, че поддържа форма в Сливен. Годината й отново не мина без победа, но този път не на тепиха, а в риалити шоуто „ВИП Брадър".
През това време в националния се събра някакъв отбор, който нямаше как да гони големи резултати. Тайбе Юсеин обаче стана втора на световното, даже изпусна злато. Добрата новина за треньорите са качествените попълнения при девойките, които имат време до олимпиадата да пораснат за борбата.

Скандалите
Противоречията между борци, треньори и федерация са неизбежни. В борбата пример беше бъдещето на Златева и Щерев. Треньорът реши да потегли към Азербайджан, където вече е главен треньор, въпреки че се провали в двете си категории на световното. Симеон Щерев очаквано не остана без работа, но и България се справя добре без него. От цялата ситуация с треньора в шах остана и Станка, която искаше просто да тренира с него. В България това няма как да стане и сега тя трябва да избира.

Резервите

Тук сме най-силни. Борбата изпрати страхотна година, а най-хубавото е, че това стана без Златева, Руди Великов, Михаил Ганев, Елис Гури и др. Казваме, че това е добре, защото тези хора са част от борбата, а връщането им ще се измерва в медали.