16-12-2013

- Изпращате много успешна година, коя победа ви беше най-трудната?
- Може би избирането ми за спортист на годината, защото не зависеше от мен. Аз моята работа я свърших през годината. Казват, че числото 13 е фатално, а за мен се оказа най-щастливо. Като се започне с 1 януари 2013-а и раждането на прекрасната ми дъщеря Яна, след това станах европейски шампион, после световен...

- Все пак очаквахте ли да бъдете избран за № 1?
- Очаквах го, вярвах, че журналистите ще оценят труда ми. Спечелих всичко през годината, винаги съм давал всичко от себе си и занапред ще бъде така.

- Най-тежкият ви момент през годината?
- Подготовката, лагерите, и това, че съм далеч от семейството си. Всъщност формулата за успеха е само една - 1% талант и 99% труд - не само в залата, но и извън нея. Но и жертвите си заслужават.

- Успехът за борбата е двоен, след като и вашият треньор бе избран за номер едно...
- Така е, с Армен Назарян сме заедно повече от десет години и работим много добре, както и с целия треньорски щаб. Всъщност Армен беше човекът, заради когото аз останах на тепиха, защото след разочарованието на олимпиадата в Лондон през 2012-а имах намерение да се отказвам. Той обаче ми каза: "Няма невъзможни неща, трябва да повярваш в себе си! И сега следващата ми голяма цел е олимпийската титла."

- А следващата година?

- Разбира се, надявам се да се подготвя добре и да си защитя световната и европейската титла. Тук искам да благодаря на федерацията по борба с президент Валентин Йорданов, който е най-добрият президент в родния спорт, защото ни създават много добри условия за подготовка. Да благодаря на министерството за финансовата подкрепа и на най-щедрия спонсор в България - Гриша Ганчев.

- Как ще изкарате празниците?
- У дома със семейство си и с приятелите. На трапезата за Бъдни вечер ще сложим обичайните постни ястия. А за новогодишната нощ ще сготвя пълнен заек. Кулинарията ми е хоби, учил съм се от моя съотборник и кум Явор Янакиев и мечтата ми е да приготвя заек.