04-09-2013

И родният парламент ще гласува декларация в подкрепа за оставането на борбата в програма на игрите през 2020-а. Тя бе внесена от олимпийския, световен и европейски шампион в класическия стил Георги Мърков. Вотът на депутатите ще бъде в четвъртък.
А решението МОК ще вземе в неделя в хотел "Хилтън" по време на 125-ата си сесията в Буенос Айрес (Аржентина).

За място в програмата претендират още бейзбол-софтбол и скуош. Всеки спорт ще има 10 минути, за да защити позициите си, а после други 10 ще бъдат отделени за въпроси от страна на 104-мата членове на МОК. Още от 29 август ударната група на Международната федерация по борба (ФИЛА), начело с нейния президент Ненад Лалович (Сърбия), вече е в Буенос Айрес и уточнява последни детайли по презентацията. Същият "отбор" успешно защити позициите на борбата и на 29 май пред изпълкома на МОК в Санкт Петербург, а сега следва решителната втора част след тоталната световна подкрепа на древния спорт от целия свят. Часове преди решението на МОК в Буенос Айрес ще пристигнат и куп светила на този спорт, начело с трикратния олимпийски шампион Александър Карелин (Русия).

Около 23 ч наше време в събота МОК ще обяви и града домакин на игрите през 2020-а. Претенденти са Токио, Истанбул и Мадрид. Според специалисти, ако японците или турците спечелят олимпиадата, това ще предреши и съдбата на борбата, която е национален спорт в тези страни.

Във вторник около 18,30 ч наше време пък ще се обяви новият шеф на МОК