Борбата бе включена в програмата на първите европейските игри в Баку (Азербайджан) през 2015 г. 

За това се договориха шефът на Европейските олимпийски комитети Патрик Хики и изпълняващият длъжността шеф на ФИЛА Ненад Лалович (Сърбия). На разговорите в Лозана присъства и президентът на Европейският комитет по борба (СЕЛА) Цено Ценов.

В надпреварата ще има схватки при мъжете и при жените в свободен стил, както и в класически стил. А игрите ще бъде и квалификация за олимпийските игри Рио де Жанейро'2016. Участие ще вземат още 17 вида спорт.

Първоначално бившият президент на ФИЛА Рафаел Мартинети (Швейцария) бе отказал включването на борбата на европейските игри, но с встъпването в длъжност на Лалович това решение бе корегирано. 

В момента борбата се стреми да запази мястото си в олимпийската програма, след като Изпълкомът на МОК препоръча този спорт да бъде изваден от игрите през 2020 г. 

"Този ход е много важен за нашия спорт точно в този момент - заяви след срещата Лалович. - Игри ще се проведат в една от най-страстните страни, почитатели на борбата в света, с което искаме да демонстрираме че нашият спорт има място в олимпийското семейство".