И 33 губернатори на САЩ се включиха в кампанията за запазване на борбата в олимпийското семейство и пратиха писмо до Жак Рох, президента на МОК. "Борбата формира личността и по своята същност тя е инстинкт, възпитаващ у човека дисциплина, упоритост, стремеж да преодолява трудностите и да постига целите си", се казва в писмото.

Губернаторите настояват за гласност при окончателното вземане на решение от Изпълкома на МОК на 29 май в Санкт Петербург.
"Като държавни служители смятаме, че гласността е свещен принцип, и призоваваме МОК да го спазва!", се казва още в документа.
 
Преди това евродепутати също обявиха, че се вдигат в защита на борбата и категорично отхвърлят намеренията на МОК да извади спорта от олимпийската програма на игрите през 2020 г. Първата изява на групата ще е тяхно изслушване пред европарламента в Страсбург през април.

Депутатите изтъкват като аргумент, че борбата е първият олимпийски спорт, който е популярен в много европейски страни, а по света десетки милиони го практикуват.

Първи срещу намеренията на МОК въстана 7-кратният №1 на планетата Валентин Йорданов, който в знак на протест върна златния си олимпийски медал от Атланта '96. Жестът му бе широко отразен в чуждестранните медии. А в края на миналата седмица и авторитетният в. "USA Today" пусна снимка на славния шампион и тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски по време на пренасянето на олимпийския огън за Атина 2004.