За първи път севернокорейци ще се борят на турнирите "Дан Колов" и "Никола Петров" този уикенд в Пловдив. Гостите ще са в камерен състав - само трима състезатели, но качествени. Единият от тях е Янг Куонг-Ли, бронзов олимпийски медалист от Лондон 2012 и световен шампион за 2009 г. в кат. до 55 кг на свободния стил.

Американците вече са в Българя с шампиона си от игрите в Лондон - Джейк Вейрнър (96 кг), а в кат. до 84 кг ще стартира Джон Рейдър, победител в завършилия наскоро престижен турнир "Дейвид Шулц" в Колорадо Спрингс.

Екзотика на турнира ще са състезателките от Бразилия, които вече са на лагер у нас. Също и петима борци от Шри Ланка, подготвящи се в София за своя дебют на престижния турнир.

Една от световните сили в борбата - Турция, ще бъде с пълни отбори в трите стила. Все още комшиите не са обявили съставите, защото този уикенд в Анкара приключи традиционният турнир "Яшар Догу". И след него турците ще определят отборите си за Пловдив.

У нас на подготовка в световния център по борба в столичния комплекс "Диана" вече са молдовци, казахстанци, македонци и албанци. За турнирите са заявени борци от 24 страни. Сред тях са Русия, Германия, Франция, Монголия, Швейцария, Финландия, Португалия...

Схватките ще са в новата зала на Пловдивския университет. А сред зрителите ще са внуците на Рафаел Мартинети, шефът на Международната федерация по борба (ФИЛА). Децата са на лагер в Димитровград с отбора на Швейцария и ще съчетаят полезното с приятното.

До турнира класиците ни ще останат на подготовка в Тетевен, а свободняците - в София. Схватките ще се излъчват на живо в сайта на БФ Борба.