Мнението на Васил Иванов-Лучано за закона за обществените поръчки и спорта

Във времето на финансова и икономическа криза призивите за икономии и прагматично изразходване на държавните финанси са повече от необходими, пише Лучано в открито писмо, публикувано във в. "Труд".

Да се харчи всеки лев целесъобразно, е мечтата на всеки финансист, какво остава за финансовия ни министър.
В подобни кризи на преден план изниква държавническото мислене и действия на всеки висш служител, най-вече на хората, които разпределят държавната финансова "баница". Икономии, рестрикции, но всичко
в приемливи и разумни граници

Иначе следва обратният ефект - свиването на разходите, преливането на пари от едни фондове в други невинаги дават очаквания ефект.
В това отношение спортът не прави изключение. Призивите на настоящия финансов министър за прилагане на Закона за обществени поръчки в тази сфера ни припомнят приказката за "жабата и коня". Безумната идея на иначе прагматичния г-н Дянков с принос за финансовата стабилност на държавата доведе до брожения сред спортните федерации, и то основателни.
За какво става дума - обществени поръчки за услуги и дейности, повечето от които са регламентирани от съответните международни федерации като част от политиката в дадения спорт. Примерите са много. Разумният човек, а г-н Дянков минава за такъв, първо пита, събира информация от няколко "извора" и след това разпорежда какво колко да се пие и откъде.
Финансовият министър в стремежа си да съкрати разходите и да порази корупцията, навлиза в небрано лозе, където неговите идеи звучат абсурдно. Каква обществена поръчка може да обяви федерацията по волейбол, след като Международната централа (ФИВБ) е регламентирала с какви топки да се играе, на каква настилка и с какви екипи да бъдат облечени реферите. Hастилката е Gerflor, екипите са Mizzuno. Точно и ясно. Ако не се спазва, следва жълт картон от ФИВБ в Лозана.
На Турнира на шампионките по тенис в зала "Арена Армеец" се игра на

точно определена настилка

дамите бяха транспортирани с определена марка леки автомобили, без да се пита Дянков била ли е обявена обществена поръчка или не.
Или при батута - там се скача на марка Eurotramp. Догодина световното първенство ще бъде в София. Родната федерация едва ли ще прави обществена поръчка ала Дянков, след като международната има ясен регламент на какво да се скача. През 2013-а страната ни ще бъде домакин на поредната олимпиада за спортисти със слухови увреждания. Очакват се около 4500 състезатели, треньори и официални лица. Спортната програма включва повече от десет вида спорт. И всеки от тях изисква определена настилка, определени уреди...
Какво би станало, ако на олимпиадата в Лондон това лято финансовият бос на Обединеното кралство бе поискал от Международния олимпийски комитет и от Организационния комитет на игрите, както и от лорд Себастиян Коу, по три оферти за топки, екипи или настилки във всеки спорт? Да не говорим за медикаментозното обезпечаване на даден спорт - темата е табу даже и за финансово светило като нашия ресорен по парите министър.
Най-лесно и без разходи би било министърът да попита своята медийна съветничка Бетина Жотева как стават тези неща в спорта. Бети е елитна волейболистка от близкото ни минало и е на "ти" със спорта като цяло. Тези действия на Дянков ни карат да си припомним

приказката за жабата и коня

Г-н Министър, не може всичко, което се движи, да се подковава.
Вицепремиерът също така забравя, че спортът има сериозна обществена, социална и носеща международен престиж функция. Вместо да даде финансови облекчения за спонсорите на спорта или за хората, които влагат пари в спорта в тези превратни времена, Дянков вижда само кухи цифри, вкарани в поредните колонки.
При такова мислене на вицепремиер няма как да ни очаква нищо хубаво за следващата олимпиада в Бразилия през 2016. Тук е и мястото на Министерството на спорта - за да няма притеснения за злоупотреби от федерациите, трябва да има строг и последователен финансов контрол от министър Свилен Нейков и компания.
Това, че той реже лентички е страхотно, но без превантивен контрол не става. Във всяка дейност превенцията е най-важната част от контрола, кампанийността показва лош управленски подход и незнание.
С цялото ми уважение и с уважението на всички, които правят спорт - НЕ ПРЕЧЕТЕ!