Недоволството сред спортните федерации срещу обсадилите ги ревизори на финансовия министър Симеон Дянков ескалира, защото данъчните продължават да са "на нож", пише "Труд".

Популярни родни шампиони обмислят нов начин на протест, след като няма отговор на тяхното писмо недоволство до президента Росен Плевнелиев с копие до премиера Бойко Борисов, спортния министър Свилен Нейков и шефа на парламентарната комисия за спорта Огнян Стоичков.

Протестират точно 39 федерации, на които им се налагат санкции за нарушаване на Закона за обществените поръчки (ЗОП), които се явяват абсурдни за международната им дейност.

Отговор на писмото им няма, а ревизорите бързат като Юсеин Болт на олимпиадата. Спортното министерство не взема отношение, защото е в деликатна позиция. Принципно трябва да помогне на федерациите, но от друга страна, силно зависи от финансовото министерство. И Свилен Нейков видимо е заел позиция на изчакване.
Сред подписалите писмото личат имената на спортните легенди Мария Гигова, Таня Богомилова, Йордан Йовчев, Йорданка Благоева, Георги Глушков, както и на спортни администратори от кариерата като Крум Рашков, Пюзант Касабян, Стоян Димитров и Илия Лалов, председател на Българската параолимпийска асоциация.
"Законът гласи, че организациите с над 50 процента приходи, които представляват бюджетни средства, трябва да ги разходват по реда на ЗОП.
Законът трябва да се спазва", коментира за "Труд" зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

По думите му голям брой спортни федерации попадат в този казус. Горанов поясни, че ЗОП третира случаите, в които организациите имат обвързващи договори, така че този проблем е разрешен от закона.
Същевременно финансовият министър Симеон Дянков ще отпусне 15 млн. лева на Пловдив. От тях 3,6 млн. лева ще бъдат дадени за довършителни работи на спортната зала с покрит колодрум.