9 milov red1Кирил Милов и Тайбе Юсеин се връщат в състава за европейското първенство в Букурещ, което започва от понеделник. 

Милов получи травма в навечерието на световното през септември, а Юсеин за последно се бори на голямо първенство на континенталния шампионат през 2022-а, когато спечели и титлата. Оттогава тя претърпя две операции от дискова херния. Сега капитанката на националките ще излезе в по-горната за нея категория до 65 кг. 

В олимпийската до 62 кг ще се бори Биляна Дудова, световна и 4-кратна европейска шампионка, която през януари стана и шампионка на България. И двете споряj за титулярното място при 62-килограмовите в оставащите две квалификации за игрите Париж 2024. Според регламента, определен от управителния съвет на федерацията, Тайбе трябва да направи по-добро класиране от Биляна на турнира "Дан Колов", за да се стигне до преборване, в които Юсеин се нуждае от две победи.

В другата интригуваща категория при жените до 68 кг на тепиха в Букурещ ще излезе двукратната европейска шампионка Мими Христова. Тя стана първа на първенството на България миналия месец, като победи основната си конкурентка Юлияна Янева. Самата Янева, №1 в Европа от 2023-а, ще излезе в по-горната категория до 72 кг. 

10 Тайбе Юсеин3Бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова (57) ще мери сили в своята категория. На тепиха след лечение на тежка травма се завръща и Миглена Селишка (50). 

Европейското първенство не е квалификация за олимпиадата! Затова и някои от националите ще излязат в по-горните за тях категории.  

Едмонд Назарян, двукратен европейски шампион и втори в света, ще се бори при 63-килограмовите, както и Стоян Кубатов в олимпийската 77 кг и Айк Мнацаканян в неолимпийската до 82 кг. 

Дебют за България на голямо първенство ще направи Ален Хубулов в категория до 125 кг на свободния стил. Осетинецът с български паспорт победи основния си конкурент Георги Иванов, еврошампион за кадети, на първенството на страната през януари. 

За първи път на континентален шампион за България ще участва и Магомед Рамазанов (86). През януари натурализираният у нас дагестанец стана първи на турнира Гран при в Загреб. Неговият брат Рамазан Рамазанов ще се бори при 70-килограмовите. 

На тепиха ще излязат още Гео2а Георги Вангелов Валентин Ангеловрги Вангелов (61), пети от олимпийските игри, както и Микяй Наим (65), втори в Европа от 2023-а.

Първенството започва със схватки в класическия стил в понеделник. Жребият ще бъде теглен в неделя.


На шампионата ще има трима български съдии - Димитър Чифудов, Недялко Кирезиев и Венцислав Филчев. 
За надпреварата са заявени борци от 26 държави. 

Срещите може да следите на живо на сайта на Международната федерация UWW след заплащане на такса от 5 евро само за шампионата или на годишна от 29 евро. До края на месец февруари има отстъпка от 15 процента, като се въведе промокод UWW15. 
Регистрацията може да направите ТУК

Следва съставът: 

В свободния стил треньорите Валентин Ангелов, Диан Динчев, Мариян Стойнев и Радослав Великов ще разчитат на следните състезатели: 

57 кг    Ивайло Тисов, "Локомотив", Пд
61 кг    Георги Вангелов "Юнак-Локомотив", Русе
65 кг    Микяй Наим, "Левски"
70 кг    Рамазан Рамазанов, "Илия Павлов", Велико Търново
74 кг    Иван Стоянов, "Берое", Стара Загора
79 кг    Мирослав Киров, "Юнак-Локомотив", Русе
86 кг    Магомед Рамазанов, "Илия Павлов", Велико Търново
92 кг    Ахмед Магамаев, "Юнак-Локомотив", Русе
97 кг    Ахмед Батаев,  "Юнак-Локомотив", Русе
125 кг    Ален Хубулов, ЦСКА

В класическия стил  треньорите Братан Ценов, Емил Будинов, Елис Гури, Емил Иванов и Тарек Абделслам  тръгват със следния състав: 

55 кг    Стефан Григоров, "Слава" Монтана
60 кг    Недялко Петров, "Васил и Георги Илиеви", Кн
63 кг    Едмонд Назарян, ЦСКА
67 кг    Абу-Муслим Амаев, ЦСКА
72 кг    Дейвид Димитров, ЦСКА
77 кг    Стоян Кубатов, "Ботев-93", Враца
82 кг    Айк Мнацаканян, ЦСКА
87 кг    Йоан Димитров, "Ботев-93", Враца
97 кг    Кирил Милов, ЦСКА

При жените треньорите Петър Касабов, Стоян Петков, Мирослав Гочев и Серафим Бързаков ще разчитат на следните състезателки: 
   
50 кг    Миглена Селишка, ЦСКА
53 кг    Ирена Бинкова, "Юнак-Локомотив", Русе
55 кг    Сезен Белберова, "Юнак-Локомотив", Русе
57 кг    Евелина Николова, "Ангел Гочев", Созопол
59 кг    Фатме Шабан, "Лютфи Ахмедов", Разград
62 кг    Биляна Дудова,"Юнак-Локомотив", Русе
65 кг    Тайбе Юсеин,  ЦСКА
68 кг    Мими Христова, ЦСКА
72 кг    Юлияна Янева, "Юнак-Локомотив", Русе
76 кг    Ванеса Георгиева, "Берое", Стара Загора