Великов камп7Куп медалисти от големи първенства уважиха първото издание на детския лагер "Тренирай с шампионите", организиран от клуб "Симеон Щерев-Левски" и Радослав Великов, бронзов олимпийски медалист и №1 в света.

Форумът бе открит от президента на федерацията Христо Маринов, а на церемонията присъстваха Армен Назарян, Валентин Райчев, Валентин Гецов, Рахмат Сукра, Кирил Терзиев, Валентин Желев, Ивайло Йорданов, Михаил Ганев, Биляна Дудова, Кирил Милов, Микяй Наим, Страхил Димчев, Нено Ненчев...

Заниманията са от днес до неделя, а в кампа се включиха малчугани от 5 до 13 години.

След официалната част започнаха тренировки, водени от Радосла Великов, бронзов олимпийски медалист от игрите Пекин 2008.

Утре младите таланти ще се срещнат с двукратния олимпийски шампион Петър Киров, както и с Рашо Макавеев, ръководител на катедра "Борба и джудо" в Националната спортна академия. 

Великов камп2В неделя пък малчуганите ще имат възможност да тренират с някои от най-добрите ни състезатели в момента - Евелина Николова, Георги Вангелов, Микяй Наим....

"Много хубава инициатива, сигурен съм, че ще запазим голяма част от тези деца в залата - заяви Христо Маринов, президент на федерацията. -  Дано държавата се събуди в посока "спорт", защото все повече се обезверявам. Ние винаги ще правим каквото зависи от нас, лошото е, че се кара на парче. Сега Рудослав Великов прави една страхотна инициатива, но това не е държавна политика... За мен проблемът е финансов. Губим таланти от 18 до 23 години, когато те вече не са ученици, но още не са готови за мъжката борба. И същевременно трябва да се самоиздържат. Ако няма кой да ги подкрепи и да има търпението да станат готови за мъжката борба, тогава ги губим. Това е разковничето!"
Великов камп Христо Маринов
"В българската борба има толкова талантливи деца, но трябва да се работи правилно с тях - каза и Радослав Великов. - Трябва да са повече време да са заедно, защото тогава израстват. А когато са разпръснати на различни места, нямат такава конкуренция. Важното е, че вече сме започнали инициативата. И се радвам, че сме дали началото.”

"Чувствам се страхотно, това са бъдещите шампиони на България и за мен е огромно удоволствие да бъде част от този тренировъчен лагер - призна Биляна Дудова, №1 в света и 4-кратна европейска шампионка. -Ако мога да им покажа нещо, с което да побеждават, ще съм много щастлива. Ще помагам на всички, които имат желание и с най-голямо удоволствие ще предам Великов камп1всичкия опит, който имам."

"Като видях, че 100 дечица са тук и се радват да ни видят, съм доволен, че можем да сме пример за младите - допълни Кирил Милов, европейски шампион и втори в света. -Надявам се да взимат нашия пример, да се трудят, да вярват в себе си и да мечтаят."

"Аз съм 40 години в залата и знам какво е децата да тренират с шампиони, да са близо до тях, да видят какво ядат, какви хватки правят и как мислят - коментира Армен Назарян, двукратен олимпийски шампион. - Борбата е много труден спорт. Не можеш да се измъкнеш от нея, защото животът е борба, трябва да се бориш докрай. И ние сме били малки, и сме тичали да искаме автографи от олимпийски, световни шампион...Чувствам се много горд, че направихме нещо за спорта."

През уикенда тренировките са отново от 9 часа, а срещата с Петър Киров, двукратен покорител на Олимп, е от 15 часа в събота.

Снимки: БФ Борба, Start-Photo.bg

Великов камп1Великов камп2Великов камп3Великов камп4Великов камп5Великов камп6Великов камп7Великов камп8Великов камп9Великов камп10Великов камп11Великов камп12Великов камп13Великов камп14Великов камп Христо МариновВеликов камп 13