Petar Kirov prezidentДвукратните олимпийски шампиони Боян Радев и Петър Киров бяха удостоени с Почетния знак на президента на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ №2.


Отличието е за изключителните им заслуги в развитието на българския спорт и по повод техни юбилейни годишнини.

 

Боян Радев пропусна церемонията, а призът получи синът му, който носи неговото име.


Сред отличените бяха още олимпийската шампионка Мария Гроздева (стрелба), олимпийският вицешампион Красимир Дунев (спортна гимнастика), волейболната легенда Цветана Божурина и генералния секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов, който оглавява и юридическата комисия към Световната федарация по борба (UWW).

 

„Бъдещето принадлежи на онези нации, които развиват не само индустрия, наука и високи технологии – каза президентът Румен Радев. - Но и които инвестират в развитието на граждани с висока физическа дееспособност и психическа устойчивост, в тяхното развитие и способности да могат да се борят в една висококонкурентна среда. Това означава масов спорт, природосъобразен начин на живот, патриотично възпитание още от най-ранна детска възраст.“И благодари на отличените, че с имената си и с личния си пример стоят зад каузата да се привличат все повече деца и млади хора в България към спорт.

 

В приветствието си президентът посочи още, че 17 ноември е специален ден за българския спорт, в който се отбелязва рождението на бащата на българското спортно движение Луи Айер, виден педагог, достоен български офицер, загинал край Дойран през Първата световна война.

 

На церемонията присъстваха спортният министър Весела Лечева и председателят на БОК Стефка Костадинова.