Валентин Райчев Еди Назарян Емил ИвановЕдмонд Назарян бе избран за спортист №1 на месец юни в традиционната анкета на пресклуб „България” и бе награден с уикенд в курорта Пампорово.

През миналия месец 20-годишният талант триумфира с европейската титла при юношите в категория до 63 кг на класическия стил на първенството в Рим. Именно в италианската столица той спечели и златото от шампионата на континента през 2020-а, когато дебютира при мъжете.

По-рано през този сезон Назарян взе и сребро на Евро 2022 при мъжете.

„Важното беше да върнем шампионския му дух – каза двукратният световен шампион Емил Иванов, личен треньор на Назарян. – Защото след като спечели титлата през 2020-а имаше поредица от неудачи, предимно от здравословен характер. И на практика имаше само едно състезание при мъжете и две при юношите. Сега на европейското беше много убедителен, почти не даде никакъв шанс на съперниците си, загуби само 2 точки. Така че, на европейско ниво стоим много добре. Сега ни предстои световното за мъже в Белград (10-18 септември).”

„Още от днес започваме лагер на Белмекен – допълни Едмонд Назарян, син на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян. - Подготовката ще е много сериозна, защото вече ще има и азиатци, а те са школа в борбата.”

По време на награждаването присъства и Валентин Райчев, генсек на БФ Борба. Той допълни, че календарът е доста наситен за националите. През август зала „Арена Армеец” ще е домакин на светвно първенство за юноши и девойки, а през октомври столичната „Асикс Арена ” ще посрещне мондиала за ветерани. Този месец предстоят също европейското до 15 г. в Загреб (16-19 юли) и световното за кадети в  Рим (25-31 юли).

По-рано днес Назарян гостува в студиото на БТВ, където призна, че вече е приет да учи право в Нов български университет.

"Успоредно с моята спортна кариера не спирам да мисля и да усъвършенствам моето развитие - каза той. - След успешен изпит мога да кажа, че съм горд студент по право в Нов български университет. Това ме изгражда като личност. Ще ходим с книги по лагерите! Аз избрах този път и ми е интересно. Спортът е до време. Няма как да си цял живот в спорта. След него човек трябва да има други занимания."

И допълни, че най-голямата му мечта е стане олимпийски шампион. "Мечтая го от малък, когато разбрах какви медали има от баща ми, този медал го искам отвътре. - каза оте Еди. -  Не ми достига още физическа сила, защото аз не съм израснал напълно. На такава възраст съм, че все още не съм изграден като физиката. Но тактиката я разбирам, имам опит, имал съм състезания... Остава само с времето да чакам да се развия напълно и мисля, че няма да имам проблем!"