BONC0542В Сливен бе открита зала "Станка Златева", носеща името на двукратната олимпийска вицешампионка и петкратна № 1 в света по борба. 
Лентата прерязаха легендата Валентин Йорданов, почетен президент на Българската федерация по борба, министър Красен Кралев, кметът на града Стефан Радев, самата Станка Златева, както и председателят на земеделската парламентарна комисия Десислава Танева.

Залата по борба е с обща застроена площ от 1250 квадратни метра и се намира в парк "Юнак". Тя е изградена и завършена за по-малко от 7 месеца. Първата копка бе направена на 1 март 2017 г. в присъствието на министър Кралев и Валентин Йорданов.

Министерството на младежта и спорта отпусна 575 000 лева за изграждане на първия етап на залата в предишния мандат на Красен Кралев. Проектът за изграждане на залата е на клуба на Станка Златева, а терена е общински и е предоставен безвъзмездно от община Сливен.

Откриването на залата бе събитие №1 за целия град, а съоръжението се оказа малко, за да събере всички желаещи да присъстват.
Водосвет за здраве и успехи на младежите, които ще тренират в залата, отслужи сливенският митрополит Йоаникий.

Тържеството бе съпътствано с акробатични изпълнения от сливенски клубове и демонстрационен турнир по борба, в който взеха участие момчетата и момичетата, които от година тренират в СК по борба "Станка Златева". Надпреварата завърши с финални срещи между синовете на световния шампион по свободна борба и бронзов олимпийски медалист Радослав Великов - 4-годишните Симеон и Радослав Великови. 

"Едва ли е необходимо да казвам какво е Станка Златева за българския спорт - заяви министър Кралев. - Тя винаги е давала пример със силния си дух и борбеност. Благодаря на родителите, които са дали децата си да тренират в нейния клуб. Тя ще им предаде опита си и ще направи от тях добри спортисти, но по-важното е че ще ги научи да бъдат добри и стойностни хора. Освен всички останали качества, които притежава, Станка е много честен и справедлив човек."

"Благодаря на Министерството на младежта и спорта и на министър Кралев, че подкрепиха идеята ми за изграждане на зала и започнаха да обръщат внимание и на по-малките градове, защото от тук тръгват повечето спортисти", каза Станка Златева.

Залата ще се използва основно за тренировъчна и състезателна дейност по борба, но може да приеме също така състезания, семинари и спортни срещи. Обектът разполага с място за два тепиха със зона за изчакващи спортисти и треньорска ложа, съблекални, складови помещения, офиси и санитарни възли. Новото съоръжение в Сливен е един от шестте национални центъра в програмата на Българската федерация за подготвителни лагери и състезания.

Изграждането на съоръжението е поредната голяма инвестиция на Министерството на младежта и спорта в Сливен. През 2011 г. бяха отпуснати средства в размер на 222 000 лева за реконструкция на покритата лекоатлетическа писта в спортен комплекс "Сливен", а през 2015 г. - още 93 000 лв. за газификация на същата зала.

BONC0297BONC0297BONC0297BONC0297BONC0297BONC0297BONC0297BONC0297BONC0297BONC0297