marka01-2015Пощенска марка, посветена на първите европейски игри в Баку 2015 бе валидирана днес на специална церемония в Музея на съобщенията. На изданието са изобразени двама състезатели в схватка, характерна за класическата борба, оградени със стилизирани рисунки на представители на други успешни български спортове.

Първи печат положиха председателят на БОК Стефка Костадинова, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. На церемонията присъстваха президентът на БФ Борба и първи вицепрезидент на БОК Валентин Йорданов, двукратният олимпийски шампион Боян Радев,  генералният секретар на БОК Белчо Горанов, главният изп. директор на Български пощи Деян Дънешки, спортни деятели, много филателисти, гости.

„Стана традиция БОК и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да издават марки за предстоящи големи спортни прояви. Сега във фокуса е един от най-български спортове – борбата.  В Баку турнирът на борците ще важи за Европейско първенство, а и както винаги очакванията ни са свързани с медали и титли в този спорт. Искам да пожелая успех на всички наши спортисти в Баку. Да бъдат силни, борбени, всеотдайни и да носят с чест българския екип на в игрите, които се явяват генерална репетиция за Олимпиадата в Рио2016” заяви на церемонията Стефка Костадинова.

Според министър Кралев, заяви че предстоят много интересни състезания, които се организират за първи път. marka5-2015„Конкуренцията в Баку ще бъде много силна, участват над 6300 спортисти, много от дисциплините ще важат за олимпийски квалификации за Рио 2016. Желая от сърце успехи на българите в азербайджанската столица“, каза министър Кралев.

Зам.-министър Борисов даде повече подробности за валидираното издание, като подчерта неговото послание: да популяризира ценностите, които възпитава спортът – дисциплина, отборен дух, премерен риск. „Спортната тематика е една от най-предпочитаните в съвременното маркоиздаване", каза зам.-министърът.

Изданието включва блок с една пощенска марка, илюстрован плик със стандартен знак за цена (0,65 лв.) на пощенската услуга и специален пощенски печат.

Художник на марката е Людмил Методиев, тя е с номинална стойност 1.40 лв., офсетно отпечатана с рамковидна перфорация върху бяла гумирана хартия с формат 50/25 мм в тираж 11 000 броя. Тиражът на илюстрования плик е 2109 броя.

Десетки филателисти чакаха на опашка за да закупят първи ценното издание и да получат автографи от присъстващите върху уникалния плик.

marka-2015marka1-2015marka2-2015marka3-2015marka4-2015marka6-2015marka8-2015