Олимпийският шампион по свободна борба от "Атланта '96" и седемкратен световен и европейски първенец Валентин Йорданов получи наградата на МОК "Спортът - вдъхновение за младите".

Тя му бе връчена от п.редседателя на БОК Стефка Костадинова на церемония в ресторант "Черната котка".

"За мен е голяма чест да наградя един от най-големите спортисти на България с този приз. - заяви Костадинова. - Ние от Българския олимпийски комитет направихме предложение за тази награда и от МОК веднага приеха. Каквото и да кажа за Валентин Йорданов ще бъде малко. Той е голям приятел, велик спортист и изключителен човек."

Именитият ни спортист от 80-те и 90-те години на миналия век е вицепрезидент на БОК и президент на Българската федерация по борба.

"Под негово ръководство борбата е най-успешния български спорт", изтъкна още Костадинова.

Валентин Йорданов благодари за признанието и пожела здраве, щастие и успешна 2011 година на всички българи. "Ще продължавам да работа за благото на българския спорт", каза още Йорданов.

Йорданов получава наградата от МОК за приноса си към развитието на спорта борба сред младежта. Под негово ръководство се провеждат множество национални и международни турнири по борба за юноши, девойки и кадети. Той е сред поддръжниците за организирането на националния младежки фестивал в Албена под мотото "Да открием олимпийските надежди на България", организиран ежегодно от БОК, в който участват над 500 млади състезатели в 7 вида спорт. Със своята спортна и професионална кариера Валентин Йорданов е пример за младите.