2 Микяй Наим в червено3Магомед Рамазанов стигна до полуфиналите и е само на победа от олимпийската квота на квалификационния турнир в Истанбул.

Натурализираният у нас дагестанец постигна три успеха с по 10:0 до момента в категория до 86 кг.
На старта се наложи над латвиеца Иварс Самусонок, после преодоля руснака с молдовски паспорт Георги Рубаев, а на четвъртфиналите прегази и италианеца Арън Канева.

 

Неговият брат обаче Рамазан Рамазанов приключи участието си.
Още на старта при 74-килограмовите световният и европейски вицешампион отстъпи пред киргизстанеца Орозобок Токтомамбетов с 3:5. Съперникът му загуби в следващия кръг и българското участие приключи.

От надпреварата отпадна и Микяй Наим (65). Той постигна служебна победа на старта, но след това отстъпи със 7:8 на представителя на домакините Ахмед Думан, който в следващия кръг също загуби.

При най-леките Георги Вангелов започна с труден – 7:7 срещу корееца Сунгвон Ким, а на осминафиналите бе победен от индиеца Аман Аман – 4:10. Съперникът му, който е шампион на Азия и №1 в света до 23 г., стигна полуфиналите и при нов успех, Вангелов ще продължи в репешажите за бронза.

 

В тежка категория до125 кг Георги Иванов, европейски шампион до 23 г., загуби от опитния унгарец Даниел Лигети, носител на 5 медала от европейски 1 Георги Вангелов3първенства, с 1:12. Но запазва шансове да продължи в репешажите, след като противникът му също стигна полуфиналите.

 

При 97-килограмовите Ахмед Батаев стартира с успех срещу японеца Араш Йошида с 4:3, на четвъртфиналите обаче отстъпи пред молдовеца Раду Лефтер – 7:8. И също е с шансове да продължи на репешажите.

 

При жените Миглена Селишка постигна две победи в репешажите при 50-килограмовите – срещу французойката Жули Сабати с 6:2, после и срещу виетнамката Ти Нгуен – 9:2.

Така за бронза след малко Селишка ще излезе срещу украинката с азерски паспорт Мария Стадник, която се бори да отиде на пета олимпиада. Титулуваната й съперничка има 4 медала от олимпийски игри, две световни титли и 11 европейски.

 

А Мими Христова (68) ще има за съперничка канадката Линда Мораис, №1 в света от 2019-а. Двете ще се срещнат в битка за бронзовия медал. При успех българката ще спори за олимпийската квота срещу победителката от двубоя между румънката Александра Анжел и чехкинята Анжела Ханжукова.


Снимки: БФ Борба, Start-Photo.bg

Галерия    ТУК