logo-bfb copyКои сме ние?

Българската федерация по борба (БФ Борба) е сдружение с идеална цел, основана през 1932 г. като клуб на българските борци-аматьори и е единствената спортна организация, администрираща този спорт в България.

Във вътрешния и международния календар БФ Борба развива следните стилове борба – свободна, класическа, за жени, за възрастови групи: деца, момчета, момичета, кадети, кадетки, юноши, девойки, мъже, жени и ветерани.

БФ Борба е редовен член на Международната федерация по борба (UWW) от 1932 г. и съучредител на Европейския комитет по борба (СЕЛА) от 1978 г.


Международна дейност и международен спортен календар

Българските борци са редовни участници на всички големи състезания - олимпийски игри, световни и европейски първенства.

Понастоящем България има петима представители в помощни органи на UWW - Валентин Йорданов, член на комисията за историческото наследство и Залата на славата, Белчо Горанов, председател на Юридическата комисия, д-р Стефан Стругаров, член на Медицинската комисия, Живко Вангелов, член на комисията Спорт за всички, Силвия Бакалова - член на комисията Жените и спорта.

А дълги години двама българи са в управленските структури на UWW. - проф. Райко Петров заема поста вицепрезидент (починал през 2011-а), Цено Ценов също е вицепрезидент и президент на Европейската централа (СЕЛА) от 1996-а (починал през 2020-а).

Българската федерация по борба е организирала множество големи форуми - световни и европейски първенства, както и квалификационен турнир за олимпийските игри "Атина 2004" , "Лондон 2012"  "Токио 2020".

Много български специалисти са предпочитани треньори и инструктори на националните отбори по борба в различни страни на Европа и света.


Държавен спортен календар и спортни клубове

Ежегодно БФ Борба организира шампионати за деца, момчета, момичета, кадети, кадетки, юноши, девойки, мъже и жени.

БФ Борба отговаря и за организацията и на големи международни турнири - "Дан Колов", "Никола Петров", "Петко Сираков-Иван Илиев", "Васил и Георги Илиеви", "Лютфи Ахмедов", "Стефан Караджа" и др.

Редовните членове на БФ Борба са 140 клуба.

Контакти

София 1040, бул. "Васил Левски" 75

Тел.: + 359 2981 45 13,

Факс: + 359 2980 64 79

e-mail: office@bul-wrestling.org

web@bul-wrestling.org

Местоположение

София 1040, бул. "Васил Левски" 75

Контакти UWW/СЕЛА център

Администрация – БФ Борба,
Тренировъчна зала: гр. София – 1172,
ул. „Пимен Зографски” № 3