Мими Христова влявоМими Христова ликува с титла на финалния турнир от световните серии по плажна борба в Констанца (Румъния). Надпреварата бе отлична проверка преди световното първенство в зала, което стартира след седмица в Белград.

 

За Мими това е втора титла този сезон, след тази в Мадрид на закрито през месец юли. Тя се върна към международните състезание след едногодишна пауза, в която лекува травма.

 

А на турнира в Констанца в българския финал при 70-килограмовите Христова победи съотборничката си София Георгиева с туш за 9 секунди.

 

Преди това и двете записаха по 5 победи. Христова не даде точка на противничките си, като в първите две срещи срази представителките на домакините Есмералда Катарджиу (3:0) и Паола Ротару (3:0), след това тушира туркинята Фатидже Текин, а на полуфинала се справи и с София Георгиеватъркинята Агаро Папавасилиу с 3:0.

 

София Георгиева, бронзова медалистка от европейските олимпийски игри през 2019-а, също бе убедителна, като даде само една точка на съперничките. На старта се справи с индийката Соника Хоода с 2:1, след това преодоля французойката Каролине Барбит – 3:0, после тушира Мими Христоваза 9 секунди украинката Юлия Малик. Последваха победи над Адина Ирима (Румъния) с 3:0, а на полуфинала се наложи с 3:0 над французойката Виктория Фелхо.

 

В категория до 50 кг Миглена Селишка, сребърна медалистка от първите световни плажни игри в Катар през 2019-а, не успя да стигне до отличията след три победи и загуба от бъдещата шампионка Стефани Прицепути (Румъния) с 1:3.

 

При мъжете Георги Иванов се окичи с бронз. В малкия финал в тежка категория над 90 кг бронзовият медалист от 2022 до 20 г. в зала се наложи над Василе Карас (Румъния) с 3:1, когото победи и в групите (3:0). А по пътя до подиума младият национал постигна още две победи, включително и над опитния Рарес Кинтоан (Румъния), участник на олимпийските игри Пекин 2008 и Лондон 2012.

 

Останалите ни предсГеорги Иванов вляво.тавители не успяха да стигнат до отличията – Борислав Колев (70), Димитър Ангелов (80) и Илия Христов (90 кг).

 

За призовите места спориха 121 състезатели от 19 държави. А гост на надпреварата бе президентът на световната федерация Ненад Лалович (Сърбия).

 

Ден по-рано Калоян Атанасов се окичи с бронз в категория до 70 кг на световното първенство за юноши до 17 г., което също бе в Констанца.

Плажната борба ще бъде сред демонстративните спортове на олимпийските игри Париж 2024.


Още от атмосферата на плажа в Мамая във фотосите по-долу.

плажна борба1плажна борба2плажна борба3плажна борба4плажна борба5плажна борба6