Елица ЯнковаИ Елица Янкова, бронзова олимпийска медалистка от Рио 2016, ще премери сили на държавното първенство във Велико Търново.

 

Бившата националка бе прекратила кариера, а в последните години влезе в ролята на съдия и треньор. През месец март тя дойде като национален треньор на сръбкините на европейското до 23 г. в Пловдив и нейно момиче спечели сребърен медал.

 

На шампионата Янкова ще представлява русенския „Юнак Локомотив“, първа нейна съперничка в категория до 53 кг ще бъде Християна Маркова (Плевен).

 

В утрешния ден на тепиха ще излязат още две бронзови олимпийски медалистки, но от последните игри Токио 2020.


При 57-килограмовите Евелина Николова (“Созопол”) ще спори със Симона Кънчева (“Бургас”).

 

А Тайбе Юсеин (“Левски”), която преди 2 месеца спечели за трети път европейската титла, ще стартира срещу Мима Танева (“Станка Златева”) в категория до 62 кг. В същата категория световната и европейска шампионка от по-долната категория Биляна Дудова (“Юнак Локомотив”, Русе) среща Християна Димитрова (“Бургас”).

 

В надпреварата ще се включат всичките ни най-добри състезателки, с изключение на Юлияна Янева, победителка на световната купа през 2020-а в Белград. Преди седмици световната и европейска вицешампионка за девойки претърпя операция на кръстни връзки на коляното и ще е извън тепиха няколко месеца.

 

За шампионата са заявени 67 състезателки от 20 клуба.

 

Двубоите започват от 10 ч и ще бъдат излъчвани на живо на сайта на БФ Борба ТУК

В прикачения файл може да видите жребият и програмата за първия кръг ТУК

Снимка: БФ Борба, Start-Photo.bg