ikari 2Борбата взе пет приза на традиционните годишни награди "Спортен икар". В категорията "достойно представяне" на фондация "Български спорт" бе отличена Тайбе Юсеин, европейска шампионка и втора в света. Тържеството бе в Националната художествена галерия.

За призовите си места от европейските олимпийски игри награди от БОК заслужиха още Мими Христова, София Георгиева и Миглена Селишка, както и треньорът на националките Петър Касабов. Селишка донесе и най-много медали за родния спорт - 4, включително и бронз от дебютното издание на световните плажни игри.

Българският олимпийски комитет почете и именити наши спортисти и деятели, навършили кръгли годишнини. Сред тях са трикратният сребърен олимпийски медалист Александър Томов, Огнян Николов, олимпийски вицешампион от Мюнхен 72, Симеон Щерев, трети на олимпиадата Сеул 88, както и Цено Ценов, вицепрезинент на световната федерация по борба и президент на европейската централа.

Мария Оряшкова пък получи два приза - за "достойно представяне" от фондация "Български спорт", след като на световното по самбо спечели рекордна пета титла. А от БОК за златото в самбото от европейските олимпийски игри. Тя стана и първата ни спортистка в Минск, която участва в два спорта, като излезе и в борбата. В момента Оряшкова се подготвя с националките ни по борба с амбиция да гони олимпийска квота и участие в Токио 2020. 

На церемонията бяха много именити наши борци и треньори, както и генсекът на федерацията Валентин Райчев.

Снимки: Костадин Андонов

ikari vatevikari vatevikari vatevikari vatevikari vatevikari vatevikari vatevikari vatevikari vatevikari vatevikari vatevikari vatevikari vatev