okayama4Делегация от Окаяма, водена от кмета Масао Омори, дойде на визита в България. През лятото националките ни по борба имаха лагер в японския град, подготовка за олимпиадата Токио 2020.

Гостите се срещнаха със спортния министър Красен Кралев, с генсека на БОК Белчо Горанов, както и с националките ни по борба и ръководството на федерацията.

По време на срещата с министъра бе обсъдено доброто партньорство между български спортни федерации и градската управа на Окаяма. През 2016 г. беше подписано споразумение между ММС и японското министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологиите за съвместна дейност.

В Окаяма се подготвяка и бадминтонистките, като най-добрите ни състезателки по борба ще имат и финална подготовка в Япония за игрите Токио 2020.

“Нашите спортисти са изключително доволни от условията, които им предлагате за подготовка - заяви Кралев. - Те се чувстват като у дома си в Окаяма. Надявам се, че по време на Олимпийските игри в Токио ще има привърженици от града, които ще подкрепят българските състезатели.”

Кметът Масао Омори гарантира, че българските спортисти ще получат отлични условия за подготовка през олимпийската година.

На срещата присъстваха още председателят на Българската федерация по борба Христо Маринов и генсекът на централата Валентин Райчев. Маринов изказа благодарността си към Масао Омори за гостоприемството, с което са били посрещнати българските състезателки по време на лагера им през май тази година. Тогава в тренировките се включи и легендата на японската женска борба Каори Ичо, която има четири олимпийски и десет световни титли във визитката си.

А след срещата с министъра гостите се срещнаха и с част от националните ни състезателки - Тайбе Юсеин, Мими Христова, Миглена Селишка, София Георгиева Сезен Белберов, треньорите Петър Касабов и Стоян Петков. Момичетата получиха керамичните изделия и калиграфските надписи, които изработиха собственоръчно по време на престоя си в Окаяма.

А Българската федерация по борба в знак на благодарност и уважение им връчи куп подаръци и сувенири с български мотиви.

okayamaokayamaokayamaokayamaokayama