5a taybe medal3"Четвъртфинала срещу шведката Йохансон ми беше най-тежък на световното, защото борбата бе за олимпийската квота - призна Тайбе Юсеин. - Можеше и да загубя, ако бях направила някоя глупост. Оттам нататък всичко спечелено е бонус. Изненада ме киргизстанката Тинибекова, която стигна финал заслужено. Дори стана шампионка. Нямаше подценяване от моя страна. Но имаше ситуация, в която нещата се обърнаха в нейна полза. Извлякла съм си поуките..."

Юсеин бе избрана за спортист на месец септември в традиционната анкета на пресклуб "България". А при избора на медиите натежа фактът, че Тайбе освен среброто в категория до 62 кг взе и олимпийска квота за Токио 2020. Тя получи 7 гласа, а неин подгласник стана бронзовия медалист от световното по бокс Радослав Панталеев с 6 гласа.

По-рано през годината Тайбе стана и европейска шампионка.

"Не винаги се опазвам от напражението - призна шампионката. - Но винаги добре ми действа, когато видя в очите на моя треньор Петър Касабов, че е спокоен и ми вярва, че ще спечеля."

Националката призна, че до края на годината няма да има състезания, а през декември заедно с целия национален отбор ще e лагер на Белмекен.

Следващата година борците ни ще имат още две олимпийски квалификации - в Будапеща през март и в София в края на април. Освен това предстои и европейско в Рим през февруари, което обаче няма да е квалфикация за игрите.