1 taybe2Световната и европейска шампионка за 2018-а Тайбе Юсеин развя българския флаг, с което даде стар на церемонията по откриването на световното за кадети в "Арена Армеец". От днес до неделя на тепиха ще излязат над 650 борци от 53 държави.

Старт на първенството даде Ненад Лалович, президент на Международната федерация по борба (UWW).

"Без помощта на българското правителство, на Министерството на младежта и спорта и на Българската федерация по борба организирането на световното първенство нямаше да бъде възможно", заяви Лалович и поздрави състезателите, техните треньори и съдиите на шампионата.

Приветствие към участниците отправи и министър Красен Кралев.

"За мен е удоволствие да ви приветствам с „Добре дошли“ в България! - каза Кралев. - За София е огромна чест да приеме световното първенство по борба за кадети. Нашата страна е била домакин на множество състезания от най-висок ранг и аз съм убеден, че Българската федерация по борба ще се справи перфектно с организацията на шампионата."

Министърът изрази благодарността си към Международната федерация по борба и нейния президент Ненад Лалович за гласуваното доверие България да бъде домакин на тазгодишния шампионат на планетата и на олимпийската квалификация догодина, на която ще се разпределят последните квоти за игрите в Токио.

1 stefka lalovich kralev
След церемонията по откриване Лалович получи отличия от родната федерация, връчени му от председателя Христо Маринов, както и от Българския олимпийски комитет, връчени от председателя Стефка Костадинова. 

Министър Кралев пък получи почетен плакет от Международната федерация по борба и комплект медали от родната федерация за подкрепата, която Спортното министерство оказва на борбата.

На церемонията присъства и президентът на Европейската централа по борба и вицепрезидент на UWW Цено Ценов, както и Белчо Горанов, генсек на БОК и председател на Юридическата комисия към UWW.

Преди официалното откриване Лалович в компанията на Стефка Костадинова и Цено Ценов разгледаха фотоизложбата на Бончук Анодонов в кулоарите на залата, запечатала върхови моменти на българската борба на големия тепих през годините. 

1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo1 horo