6 zalaТрима от младите ни борци запазват шансове да продължат в репешажите на световното за  кадети в "Арена Армеец".

В категория до 110 кг на свободния стил Георги Иванов стартира с победа над китаеца Зихао Хуанг с 15:6. В четвъртфиналите европейският вицешампион обаче бе спрян от руснака Арсамаг Засеев с 0:10. При успех на представителя на  сборная в полуфиналите по-късно, нашият национал ще продължи в репешажите.

Двубоите започват от 18 часа, преди това от 17,30 часа е официалното откриване на първенството в София. Гост в "Арена Армеец" е президентът на Международната федерация по борба (UWW) Ненад Лалович, който по-рано днес се срещна с премиера Бойко Борисов.

Още двама от младите ни таланти  очакват съперниците им да ги изтеглят в репешажите. При 55-килограмовите Рухан Расим също стартира с успех  - 10:0 срещу Гиги Субтирица (Румъния), но на четвърфиналите претърпя поражение от американеца Роберт Ховарт с 5:15.

Божидар Динев (65) пък загуби на старта от руснака Батирбек Тсковребов с 3:14. Но противникът му стигна полуфиналите.

Двама от националите ни в днешния, първи ден на първенството, приключиха участието си. При 48-килограмовите Виктор Нейчев загуби от арменеца Харутун Хованисян с 2:4. А Адил Мехмедали падна от Иван Матушевич (Беларус) с 1:5. Съперниците и на двамата загубиха в следващия кръг и така българското участие завърши.

В София заседава техническата комисия към Международната федерация по борба (UWW), начело с нейния председател Михаил Мамиашвили (Русия), която обсъди измененията в правилата. Промените ще влязат в сила след олимпиадата Токио 2020 и засягат преди всичко класическия стил. На световното през септември в Казахстан ще бъдат прицезирани турнирите, на които ще бъдат експериментирани и новите правила. Едно от предложенията е точки да се начисляват само за технически изпълнения, а не за пасивност.

Резултатите от първенството в София може да следите ТУК