1 vangelov3Победа дели Георги Вангелов от финал на европейското по борба в Букурещ (Румъния).

Настоящият носител на златня пояс "Дан Колов" постигна две победи до момента в категория до 57 кг на свободния стил.

На старта българинът се справи с грузинеца Отари Гогава с 4:1, а на четвъртфиналите надделя над беларусина Джимчук Ринчинау с 3:1. Така в следобедния сеанс националът ще излезе срещу турчина Сюлейман Атли. Съперникът му е трети на световното и европейското през миналата година и шампион на континента за младежите до 23 г. от 2017-а.

Последният медал за Вангелов от голямо първенство бе през 2016-а, бронз от европейското. Оттогава той е преследван от контузии и дълго време бе извън тепиха.

Другите ни двама представители днес също имат шанс да продължат битката за отличията, въпреки че загубиха.

В категория до 70 кг Али Умарпашаев стартира с бърза победа. Само за 2,12 мин той срази с технически туш 10:0 германеца Кевин Хенгел. Но на четвъртфиналите падна от дагестанеца с полски паспорт Магомедмурад Гаджиев, световен и европейски вицешампион от 2018-а, с 2:5. Все пак натурализираният у нас чеченец още има шанс да продължи в репешажите за бронза, ако съперникът му стигне финал. В полуфиналите Гаджиев ще излезе срещу Мустафа Кая (Турция).

Полуфиналните схватки започнат в 18 часа.

Третият ни представител днес Николай Щерев (97 кг) също започна с успех - 4:0 срещу гърка Кристос Самарцидис, а на осминафиналите бе спрян от грузинеца Елиздар Одикадзе, бронзов медалист от световното и европейското през 2018-а, с 1:7. За място на финала Одикадзе ще излезе по-късно срещу Александър Хушчин (Беларус).

По-късно е жребият на останалите ни състезатели в свободния стил, чиито схватки са утре -  Микяй Наим (61 кг), Мирослав Киров (74), Светослав Димитров (86) и Ахмед Магамаев (92).

Резултатите може да следите ТУК  или ТУК


Снимки КОСТАДИН АНДОНОВ

1 umarpashaev red1 umarpashaev red1 umarpashaev red1 umarpashaev red1 umarpashaev red1 umarpashaev red1 umarpashaev red1 umarpashaev red1 umarpashaev red