5 DUDOVA5Биляна Дудова, световната вицешампионка и двукратна №1 в Европа, ще открие сезона на турнира „Иван Яригин” в Красноярск (Русия). Схватките са от 24 до 27 януари и съвпадат с държавния шампионат за мъже и жени в Сливен.

В категория до 57 кг на турнира в Русия е заявена и Грейс Бюлен (Норвегия), световна шампионка до 23 г.

Първо състезание за сезона ще направи в Красноярск и женският национален отбор на Япония, който пристига с подмладен състав от 8 състезателки, но няма да имат представителка в кат. до 57 кг. В тима обаче е Хирое Минагава Сузуки (76), бронзова медалистка от мондиал 2018. В отбора е и Рио Ватари (68 кг), която няма впечатляващи успехи на тепиха, но пък има победа над онкологично заболяване. Лекарите констатират, че състезателката има лимфома на Ходжкин в навечерието на олимпиадата Рио 2016. Преди това тя печели квотата на квалификационен турнир. На самите игри Ватари не успява да  стигне до призовите места, а след надпреварата 2 години се подлага на лечение. Успява не само да се пребори с болестта, но и да намери място в националния отбор.

При мъжете дебют за България ще направи дагестанецът Ахмед Магамаев в категория до 86 кг на свободния стил. Още преди мондиал 2018 през октомври той получи български паспорт. Но нямаше право да се бори с трикольора, заради изтекли срокове за лицензиране в Международната федерация (UWW).

За турнира идва и отборът на САЩ с рекорден брой от 12 състезатели. За първи път в Красноярск ще се бори и олимпийският шампион от Лондон 2012 Джордан Бъроуз. Той обаче ще излезе не в своята категория до 74 кг, а ще дебютира на 79 кг. В Красноярск пристига и олимпийският шампион Кайл Снайдер за реванш с Абдулрашид Садулаев в категория до 97 кг. Последната битка между двамата бе на световното през есента, която Руския Танк спечели с туш след 1,12 мин. Така Садулаев си върна за загубата на световното в Париж 2017.

Турция ще бъде представена с шестима състезатели, по един във всяка олимпийска категория. Сред участниците е и олимпийският, световен и европейски шампион шампион Таха Акгюл (125 кг).