nagr2018 nagradeni1Единствената ни световна и европейска шампионка този сезон Тайбе Юсеин бе обявена за №1 у нас на 2018 година от Българската федерация по борба. Нейни подгласници са Биляна Дудова и Кирил Милов.
А селекционерът на женския национален отбор Петър Касабов получи приза за най-добър треньор.

„Почти 10 години съм чакала тези титли – каза Юсеин. А за догодина никакво отпускане. Амбицирана съм да спечеля квота за олимпиадата още на световното и да се подготвям спокойно за игрите Токио 2020. Винаги съм го казвала, че най-голяма заслуга да стигна до този успех е моят треньор Петър Касабов.“

Самият наставник се просълзи при получаването на отличиетnagr2018 taybeо. И благодари на екипа на Белмекен, където отборът прави базовата си подготовка, както на момичетата, на президента Христо Маринов, на федерацията и на министър Красен Кралев, който винаги е бил насреща и никога не е отказал лагери или средства за подготовка.

Кралев връчи наградата на Тайбе Юсеин. А шампионката заедно с Биляна Дудова, №1 в Европа и сребърна медалистка от мондиала, връчиха на министъра плакет с благодарност за всичко, което прави за българската борба.

„След кратко отстъпление миналата година борбата намери верния път, върна се там, където й е мястото - каза Кралев. - Има възраждане на мъжката борба, а най-радостното е, че имаме женски отбор, който е един от най-добрите в света. Сега разполагаме със 7-8 състезателки, които са потенциални медалистки и във всеки момент могат да станат шампионкnagr kasabovи. Благодаря на федерацията, на треньорите на състезателите, за това, което правят. Да продължават да работят, а ние сме насреща и ще помагаме.

През този сезон мъжката класическа борба спечели на мондиала две отличия – сребро на Кирил Милов и бронз на Айк Мнацканян, а селекционерът Армен Назарян стана подгласник на Петър Касабов в треньорската класация.

Същевременно президентът на федерацията Христо Маринов уточни, през 2018-а българските борци са спечелили 22 медала, с три повече от миналата година. Като титлите са 5, сребърните медали 7, а бронзовите 10. „Изпращаме по-успешна година от миналата - каза той.- - Благодаря на състезатели и треньори за техnagr biliana cenovния труд, без който нямаше да ги има и тези успехи“, каза той.

Сред гостите бе и президентът на Европейската асоциация по борба и вицепрезидент на Международната федерация Цено Ценов. Той отбеляза, че след тези успехи през годината българската борба връща авторитета си и в световен мащаб.

От отличените с два приза си тръгна Едмон Назарян, който влезе в десетката на борците под №8, но и получи наградата за пробив в световния елит. През този сезон той стана европейски шампион, спечели бронз от мондиала за кадети и от младежките олимпийски игри.

Клуб „Левски“ също взе две отличия – за №1 в комплексното класиране и за най-голям международен принос.

От понеделник националите и в трите стила започват лагер на високопланинската база „Белмекен“.

Следват 10-та
1.Тайбе Юсеин
2. Биляна Дудова
3. Кирил Милов
4. Айк Мнацканян
5. Мими Христова
6. Даниел Александров
7. София Георгиева
8. Едмонд Назарян
9. Захари Зашев
10. Юлияна Янева

Специален приз получи Стоян Йорданов за най-перспективен млад състезател заради бронза от световното и европейското за кадети. А в комплексното класиране „Левски“ остави след себе си „Рилски спортист“ (Самоков) и „Димитровград“.

Снимки БОНЧУК АНДОНОВ

nag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrovnag d alexandrov

2.