4 zalaБългария получи домакинството на световна олимпийска квалификация по борба през 2020-а, която ще е последна за игрите в Токио. Решението бе гласувано от конгреса на Международната федерация (UWW) в Будапеща (Унгария).

За последно страната ни посрещна подобен форум за Лондон 2012, но тогава пресявката бе само за Европа.

Надпреварата за квотите започва от догодина на световното в Астана (Казахстан). Тогава най-добрите петима ще получат визи за Япония, които обаче не са поименни. А в София квотите ще са само за финалистите.

Същевременно форумът в Будапеща потвърди и домакинството на София за Мондиал 2019 при кадетите.3a h marinov valo

„Изключително голямо признание за България – заяви президентът на федерацията Христо Маринов, който присъства на конгреса на UWW. 4a dubov blue1- При гласуването делегатите отчетоха и отличната организация на страната ни при подобни мащабни състезания през годините.“

Битката за двете големи първенства започва още от управлението на легендата Валентин Йорданов, който в момента е почетен президент на БФ Борба.

Утре в Будапеща започва световното първенство, като първи от нашите на тепиха ще излязат Владимир Дубов (61 кг), световен и европейски вицешампион от 2013-а, и Мирослав Киров (74 кг), бронзов медалист от Евро 2014.

Жените излизат на тепиха от вторник, а страната ни залага за призово място на двете европейски шампионки Биляна Дудова (57) и Тайбе Юсеин (62 кг). Първенството ще приключи на 28 октомври с двубои при класиците.

wrestling medaliЗа шампионата в Будапеща идват близо 2000 гости и спортисти. От тях 860 състезатели от 114 страни ще се хвърлят в битка за разпределение на 30 комплекта медали в трите стила. Схватките ще бъдат в най-голямата зала - „Ласло Пап арена“, кръстена на трикратния олимпийски шампион по бокс, и която е с капацитет 12 500 зрителски места. А всички билети вече са разпродадени.

Домакините представиха и медалите, който всеки един от призьорите ще получи. На тях е изобразен лъвът, талисман на първенството.