ali umarpashaev5Чеченецът с наш паспорт Али Умарпашаев стигна до финала при 74-килограмовите на държавното първенство по свободна борба в Сливен. Националът записа 3 победи, като не даде нито точка на съперниците си. И трите срещи спечели с технически туш от по 10:0 срещу Никола Темов, Сава Иванов и Михаил Янев. За титлата утре Умарпашаев ще спори с младия ни талант Джамал Али, трети от европейското за юноши.

Али получи българско гражданство в навечерието на мондиал 2017 през август, а този сезон започна отлично. На силния турнир „Тахти къп“ в Иран преди седмица ликува с титлата.
Националът Филип Новачков, който живее в САЩ, пък достигна финала при 65-килограмовите също с 3 победи - туш срещу Андрей Сикачов, 10:0 срещу Димитър Стоянов и отново туш срещу Димитър Иванов. За титлата Новачков ще се бори с Димитър Миленков.

При 70-килограмовите Мирослав Киров, бронзов медалист от Евро 2014, е на финал също с три убедителни победи - 10:0 срещу Христо Стоянов и Живко Атанасов и 6:3 срещу Елвин Велиев. В решителния сблъсък той ще срещне Михаил Георгиев.

При най-леките талантливият Микяй Наим, сребърен медалист от световното до 23 г. също е на финал без да даде и точка. Той срази с технически туш от по 10:0 Цветан Мустафов, Кристиян Пеев и Виктор Терзи и утре ще се бори с Иван Замфиров.

Макар и на 38 години ветеранът Димитър Кумчев проби да решителния сблъсък за трофея при най-тежките до 125 кг. В последния момент участие отказа опитният Михаил Ганев, който ще не е напълно възстановен след травма. 

Битките в зала „Васил Левски“ бяха изгледани от почетния президент на федерацията Валентин Йорданов и председателя Христо Маринов.

Надпреварата е по новите правила, като схватките са в двудневен формат. Преди срещите вече задължително състезателите минават кантар. Финалите са утре от 11 часа.