Рускинята с американски паспорт Елена Пирожкова извади от играта в кат. до 63 кг Тайбе Юсеин на 1/8-финалите на олимпийския турнир по борба. Националката ни преживя най-кошмарната схватка в кариерата си, след като получи криза в средата на втората част. Тайбе започна трудно да диша, показа забавени рефлекси и неадекватни реакции на елементарни за нейната световна класа ситуации. И логично от 4:2 допусна пълен обрат и поражение – 7:10.

В борбата в подобно екстремно положение на тотален блокаж при първа среща в състезание са изпадали и най-големите звезди. В случая жестокото е, че на медалистката ни от 6 големи първенства това се случи на нейната първа олимпиада. А преди месец Тайбе спечели на турнир в Полша именно срещу Пирожкова, от която има загуба само на финала на световното в Канада преди 4 години.

На четвъртфинала представителката на САЩ хвърли зад борда и световната шампионка от Лас Вегас 2015 монголката Сорандзболд. А на полуфинала американката не успя да победи Мамашчук (Беларус), за да отвори път на Тайбе към битка за малък финал в репешажите.

Но още преди тази решителна среща на Пирожкова голямата въпросителна беше дали Тайбе ще има сили да се върне в състезанието. Съмненията се засилиха, когато след поражението най-титулуваната в нашия отбор трудно ходеше. Беше пребледняла и за десетина секунди дори легна от безсилие зад рекламно пано в залата.

Днес на тепиха започват първите ни борци в свободния стил – Владимир Дубов и Георги Иванов.

Снимки КОСТАДИН АНДОНОВ

15-finka15-finka115-tayb115-taybe15-taybe115-taybe2