mamiashviiМихаил Мамиашвили, президентът на Руската федерация по борба, призна за десетки положителни проби на мелдоний в „сборная“. Но два часа по-късно обяви, че не е бил разбран правилно. „Заради допинга рискуваме да няма с кого да отидем на олимпиадата в Рио“, продължи Мамиашвили.
Преди ден двама борци от класическия стил бяха уличени с мелдоний - Евгений Салеев (80 кг), световен вицешампион от 2014-а, и Сергей Семьонов (130 кг) е втори на турнир за световната купа през 2015 г.
Така борбата стана 12-ият спорт в Русия, чиито състезатели бяха хванати в употреба на забранения от 1 януари 2016-а стимулант. Първа бе мегазвездата на тениса Мария Щарапова.

„Този инцидент ни удари по безупречната репутация - продължи Мамиашвили. - От 1952 г. нямахме нито един случай и изведнъж десетки положителни проби. Тази епидемия е сравнима с катастрофа.“

По-късно обаче Мамиашвили се отметна от думите си.
„Имах предвид, че десетки руски състезатели, от другите видове спорт - фигурно пързаляне, кънки бягане, плуване… могат да не отидат на олимпиада заради мелдония. А за борбата искам да ви успокоя. Всичко ще е наред, ще имаме борци на олимпиадата. И се надявам да сме с най-силния отбор там.“

„Сборная“ вече заяви участие на европейското до 23 г. в Русе от 29 март до 3 април. За шампионата идват над 400 състезатели от 34 държави.