vangelov2Георги Вангелов ще се бори за европейската титла в дебютното издание на първенството на континента за младежи и девойки до 23 г. в Полша.

На финала в кат. до 57 кг на свободния стил по-късно днес той ще срещне руснака Исмаил Мускаев.

До момента Вангелов има в актива си три победи - срещу гърка Теохарис Каланидис с технически туш - 10:0, испанеца Хуан Пабло Гонзалес с 4:0, а на полуфинала се справи и с турчина Неби Узун - 8:7.

В кариерата си до момента Вангелов има европейска титла от 2010-а за кадети, сребърен медал от световното през 2011-а за юноши, както и бронз от Евро 2013 за юноши.

Още един наш състезател ще спори по-късно днес за медал. Енгин Исмаил (74 кг), европейски вицешампион за кадети от 2012-а, ще се бори в малкия финал за бронза срещу Михали Наги (Унгария).

Националът постигна две победи до момента - срещу Хенри Селениус (Финландия) с 10:0 и Стефан Рейчмух (Швейцария) с 6:5, а на полуфинала бе спрян от арменеца Григор Григорян с 0:11.

Другите двама наши представители в днешния ден отпаднаха.
В кат. до 65 кг Бойчо Бойчев стартира с успех срещу украинеца Иван Пертиев с 6:5, а на четвърфиналите загуби от азера Магомед Муслимов с 1:11. Съперникът му падна в следващия кръг от италианеца Чализа и българското участие приключи.

При 97-килограмовите Калоян Колев имаше същата участ. Стартира с успех срещу словака Габриел Тиц с 6:3, а после падна от грузинеца Омар Гусошвили. Съперникът му продължи на финал и изтегли Колев в репешажите за бронза. Той обаче не успя да продължи след загуба със 7:8 от кипъреца Алхиос Каослидис.

За шампионата са заявени близо 350 състезатели от 30 държави на възраст от 18 до 23 години.