mahovБилял Махов, трикратният световен шампион и бронзов медалист от олимпийски игри в свободната борба, триумфира с титлата в класическия стил на първенството на Русия.

Националът записа 4 категорични победи в тежка категория до 130 кг, спечелени предсрочно с туш и технически туш, а на финала се наложи с технически туш над Василий Паршин, шампион на Русия за 2014-а. Така Махов донесе първа титла за Дагестан в класическия стил при мъжете. Билял се е борил при класиците и като юноша преди 10 г. и е печелил титлите, но след това решава да се състезава в свободния стил.

След световното в Ташкент Махов се подложи на операция на лакътя и дълго лекуваше контузията. За първенството на Русия започна подготовка три седмици преди стартовете, а на тепиха излизаше дори на инжекции, тъй като още не е на 100 процента възстановен.

”Въпреки че не е напълно възстановен Билял демонстрира много атрактивна борба, беше много категоричен и сигурен срещу съперниците си – коментира президентът на Дагестанската федерация по класическа борба Мурат Пайзулаев. - По-високи оценки едва ли могат да се дадат. Много от специалистите, наблюдавайки неговата увереност на тепиха, го сравниха с великия Александър Карелин.”