dar3Армен Назарян дари на Музея на спорта трикото си, с което на олимпийските игри Сидни 2000 спечели титлата за България.

”Много пот съм изкарал с това трико по целия свят и то най-накрая дойде в България, където ще остане до вещите на всички тези големи шампиони – каза старши треньорът на националния ни отбор по класическа борба- Историята си остава и съм щастлив, че от тук ще минават децата и внуците ни, които ще виждат постиженията на много български шампиони и покрай тях ще видят и моето трико."

Освен трикото на именития ни борец Музеят на спорта получи над 50 ценни предмети и награди, спечелени от изявените ни спортисти и дарени от телевизия „Ринг” по време на гостуването им в медията от 2000 до 2008 г.

На събитието присъстваха Петър Киров, Георги Мърков, Армен Назарян, Симона Пейчева, Ваня Гешева, Йорданка Благоева, Петкана Макавеева и много други.

Сред експонатите имаше и реликви на Тереза Маринова, Гълъбин Боевски, шампионите от баскетболния тим на „Лукойл”, подаръци от „Левски”, Илиана Раева, както и от много други спортисти.

Преди това Назарян и европейският шампион Александър Костадинов гостуваха в рубриката „Закуска за шампиони”, организирана от пресклуб „България”.

Наставникът разкри, че започва деня си с омлет от 3 яйца, сирене и чушка. Пие фреш от портокали и чаша кафе. Шампионът пък залага на варени яйца с масло и на същите напитки. И двамата обичат на масата да има сурови ядки и сушени плодове. По всяко време се изключват от храната мазнините и захарта. На обяд задължително трябва да има супа, вечер – бяло месо и салата. Порцията трябва да е между 200 и 300 грама, разясни треньорът за изискванията към готвачите по време на лагерите на отбора.

armen-kostadinov„Много обичам телешко варено и телешко с ориз”, каза Костадинов.
Миналата година, когато е трябвало да свали 10 кг, за да влезе в кат. 55 кг, шампионът е гладувал цели 12 дни. Малко сварен ориз и умерено количество вода е всичко, с което е преживял този тежък период.

Назарян заяви, че харесва всичко от арменската кухня и особено сармите с лозов и зелев лист, които майсторú съпругата му.

Преди броени дни националите по борба се завърнаха от САЩ, където участваха в силния международен турнир “Дейвид Шулц”, а също бяха и на лагер.

”Равносметката от нашето участие е 4 медала от 6-има състезатели, което е много добре постижение, особено за началото на годината”, каза Назарян.

По време на лагера борците са имали срещи на тепиха със силни спаринг партньори и с такива, които имат различен стил на борба и всеки се отличава с превъзходство в различни елементи на борбата, което е много ценно, подчерта Назарян.

”Необходими са ни повече лагери и повече класни спаринг партньори от чужбина”, добави наставникът.

Единственото лошо нещо отвъд Океана е храната - безвкусна, без подправки, без сол, оплакаха се двамата гости. С нетърпение са очаквали да се завърнат на родна земя и да си хапнат от чудесните български гозби.

От 24 февруари до средата на март националите по борба ще продължат подготовката си на високопланинската база “Белмекен”. А преди това ще участват на републиканското първенство за мъже.

Назарян изрази отрицателно мнение за предложените промени в правилата на световната борба. По идея на САЩ ключова новост е премахването на партера и воденето на схватките само от стойка. Двукратният олимпийски шампион е убеден, че повечето държави-членки на Международната федерация по борба няма да се съгласят с корекциите и поради това те няма да се приемат.

”Имаме много добри треньори в националния отбор и можем да се справим с всичко”, поясни европейският шампион.

Всъщност контузиите са най-големият проблем за националите, които объркват плановете им и ги спират от участие в състезания.
В САЩ Костадинов е спукал ребро и навехнал ключица, а Иво Ангелов е получил частично разкъсване на връзки. Шампионите в момента са на терапия и по всяка вероятност ще пропуснат републиканското първенство.