logo-bfbДа остане или не партерът в класическата борба – това е дилемата пред Международната федерация по борба, която се дискутира вече половин година.

Турнирът „Дейвид Шулц” в Колорадо Спрингс (САЩ) бе първият, на който се тестираха новите трактовки за пасивност и се даваха точки за техническо изпълнение.

Определяне на активност:
Пасивният борец се определя и се наказва без схватката да бъде спирана от арбитъра на тепиха. Задължителният партер отива в миналото. Реферът на тепиха определя пасивния борец след съгласуване със страничните съдии и главния съдия на тепиха и гласно обявява първо предупреждение на бореца. При второ предупреждение за пасивност съперникът му получава 1 точка. Забележките за пасивност могат да бъдат повече от 3 за една схватка – те се демонстрират чрез предупреждения за нарушаване на правилата и за грубост.

Даване на технически оценки:
- непълноценно хвърляне – 2 точки
- носене през мост с рискова ситуация (или прави ръце) - 2 точки
- само веднъж поред се разрешава носене през мост
- директно избутване на състезателя зад червената зона на тепиха – 0 точки
- грубо нарушаване на правилата – предупреждение/ 2 точки
- блокиране на захвата в партер – предупреждение/2 точки

Според специалистите новите трактовки ще засегнат най-вече майсторите на борбата в партер. А това ще наложи в много кратки срокове борците да пренастроят подготовката си, защото това налага нова динамика, ново мислене и нов алгоритъм на действие на тепиха.
Дали новите промени ще бъдат одобрени предстои Бюрото на Международната федерация да реши. Засега централата се отнася с резерви към новата редакция на правилата.