lozana-jeniПрезидентът на МОК Томас Бах дойде на презентацията на женската борба в Лозана. Церемонията бе в Олимпийския музей.

Официалните гости подчертаха, че именно увеличението на категориите при жените от 4 на 6 и разширяване на правомощията на жените в управленските структури на Международната федерация са били решаващи за МОК да остави борбата в олимпийската програма.

Инициативата е наречена от Международната федерация по борба "Супер-8" и ще продължи до световната купа за жени в Санкт Петербург (Русия), която е на 7-8 март.

А посланици на кампанията са трикратната олимпийска шампионка Саори Йошида (Япония), Фани Ечеверри (Колумбия), начело на федерацията по борба на Колумбия,  Едит Доша (Италия) - международен съдия по борба, Хелен Марулис (САЩ) - световна вицешампионка от 2012-а, Изабела Самбу (Сенегал) - многократна шампионка на Африка, Наталия Воробьова (Русия) - олимпийска шампионка от Лондон 2012, канадката Карол Хюн, както и шведката София Мадсон.

Томас Бах изгледа откритата тренировка на посланиците, дори с голяма доза увереност демонстрира няколко захвата, макар че е фехтувач. А демонстрацията мина на новата настилка за борбата, която е в синьо и се очаква да бъде утвърдена като официална.
Германецът бе поканен да посети и световната купа в Русия през март.
sin-kilim
Преди това бе открита изложба в Олимпийския музей, посветена на героите от "Супер-8".  Там бе и теглен жребият за световните купи.
Eто и съперниците:
класическа борба (19-20 февруари, Техеран, Иран)
група А: Иран, Азербайджан, Швеция, Германия
група В: Русия, Унгария, Армения, Турция

женская борба (7-8 март, Санкт-Петербург)

група A: Япония, Полша, САЩ, Азербайджан
група B: Русия, Украйна, Монголия, Швеция

свободна борба (11-12 апр
n-vorobiovaил, Лос Анжели, САЩ)
група А: Русия, Куба, САЩ, Монголия
група В: Иран, Беларус, Азербайджан, Турция

Момичетата от "Супер-8" не пропуснаха да си направят и селфита с президента на МОК и с президента на Международната федерация Ненад Лалович.

Утре предстои заседание на Бюрото на Международната федерация, на което ще бъда разгледани промените в съдийската комисия, както и в правилата на класическата борба.