14-09-2014
Шефовете на Обединената световна борба (UWW) открито ухажваха Алишер Усманов, най-богатия олигарх в Русия според "Форбс", пише "Труд".

61-годишният узбек с портфейл над 20 млрд. долара гостува на финалите в класическия стил в ташкентския "Дворец на спорта". Богаташът се запозна и позира за снимки с "колегата" Ненад Лалович (Сърбия), шеф на UWW. Размениха се и обещания за бъдещо сътрудничество с отправна точка световното в Париж през 2017 г.

"Тук съм по няколко причини - заяви Усманов, който е президент на международната федерация по фехтовка и акционер №2 във футболния клуб "Арсенал". - Първо - като узбекистанец не мога да не уважа световното в моята родина. Второ - харесвам този древен спорт на силните. И трето - имам много, много приятели в борбата."

При влизането и излизането в залата на олигарха и дузината негови охранители интернет връзката изчезваше. И този факт веднага бе фиксиран от американските журналисти, които афишираха неодобрение за шумотевицата. Но бяха информирани, че доста в топ 20 на най-богатите в Русия са родени в Узбекистан.

В тон със сегашната световна политика са и хладните отношения в борбата между янките и руснаците, които бяха заедно като юмрук, когато олимпийското бъдеще на този спорт бе поставено на карта преди 18 месеца. Руският тв коментатор например информира - лидерът на Сборная и шампион от Лондон 2012 Роман Власов (75 кг) е отпаднал на 1/8-финала, без да съобщи, че го е елиминирал Бейзик (САЩ). Янките пък злобеят, че на зимната олимпиада Сочи 2014 американец е заработил злато за Сборная в сноуборда, а сега рускиня спечели сребро за САЩ в женската борба - Елена Пирожкова (63 кг), живееща от 3-годишна зад Атлантика. И иронизират, че от Москва спонсорирали титла на дамския тим на Олимпиада 2012 с 1 милион долара, докато в Ташкент дават 1 милион рубли (около $30 000). Междувременно наетата от UWW маркетингова агенция са заявили задоволство от битките на борците и обещават да направят голямо шоу на световните в Лас Вегас 2015 и Париж 2017. За тази кауза работи и фактът, че вече 24 страни имат медали от първенството преди финалите в 6 категории на класическия стил през уикенда.

Губим малък финал в борбата

Любомир Димитров загуби със съдийско решение най-скучния двубой във финалите на предпоследния ден на световното по класическа борба в узбекистанската столица - 0:1 от Наби (Естония). Така българинът остана пети в тежката категория, след като не успя да изненада старата хиена от Прибалтика. Наби има две световни титли и сребро от олимпиада - отличия, които определено натежаха пред арбитрите при равностойния сблъсък в ташкентския "Дворец на спорта". Състезанието започна с драма за българския ас. Той получи криза още в първата минута на двубоя с Менг (Китай) - поведе с 3:0, но изведнъж пребледня и започна движение "на автопилот" по тепиха. Китаецът го пренесе два пъти поред и загубата чукаше на вратата. При 3:5 и 15 сек преди сирената "издъхващият българин" изненадващо атакува и при 5:5 спечели, защото последен записа точка. Нашите треньори обясниха, че на Димитров му е прилошало от напрежението - вдигнал кръвно, предизвикало и кръвотечение от носа. Губели му се дори моменти от схватката. Куриозно лекарите не могли да премерят кръвното на високия 195 см и тежащ 130 кг борец след двубоя. Лентата на апарата се оказала... къса за големия бицепс на родния терминатор.

Драмата приключи час по-късно. В нашия лагер възстановиха Любомир и той проведе наказателна акция срещу Смит (САЩ) - 9:0 за 4,02 мин. Последва явно тактическа загуба с туш заради кризисната ситуация - да се пестят сили за малкия финал. Явно българинът не е още готов да детронира Каял (Турция), от когото загуби с 0:10 финала на Eвро 2014 през март. Но целта не оправда средствата.