09-09-2014
Световната борба вече играе изцяло по партитурата на Международния олимпийски комитет (МОК), стана ясно на конгреса на централата в Узбекистан, пише "Труд".

От новото име Сююз на световната борба (UWW, вместо досегашното FILA) до фирмата, която организира електронното гласуване - всичко е съгласувано с Лозана. Всичко е в рамките на петте преплетени кръга. Така "най-блудния спорт", афиширащ със самочувствие независимост до Лондон 2012, се превръща в може би най-дисциплинирания член на олимпийското семейство.

Близка до МОК американска маркетингова компания вече движи на пълни обороти промените по тоталната комерсиализацията - лога, презентации, медии, нов календар след Рио 2016... Президентът на централата Ненад Лалович (Сърбия) ползва услугите на юридическата фирма на Франко Карар, бившият директор в МОК по времето на Хуан Антонио Самаранч. Адвокат №1 в спортния свят държа реч пред конгреса в Ташкент за промените в Устава, които неговият екип е изготвил и които бяха приети с пълно единодушие. А вотът се организира от екипа, който обслужва сесиите на МОК.

Неслучайно борбата се върна и на екрана на "Евроспорт". Досега заради нежелание да бъде командвана за малки суми от този канал, ФИЛА сама се разпореждаше с тв правата си. Но новият курс промени ситуацията и UWW се върна на екрана на "Евроспорт". Старата политика на бившия президент Рафаел Мартинети си отиде заедно с него и новото време върви по швейцарския часовник на МОК.

Естествено, господарите на петте преплетени кръга адмирират случващото се. Тяхното "меню" е наложено и великите сили в спорта - САЩ, Русия, Китай, Япония, които диктуват модата в борбата, играят по новата партитура. МОК се компрометира преди 18 месеца с предложението на своя изпълком да извади най-древния спорт от летните игри. Светът се надигна с мощно недоволство по всички линии - политици, социални мрежи, популярни лица, бизнес среди... И конгресът на МОК за първи път в историята се принуди да не изпълни предложение на своя Изпълком. А факторите в борбата приеха да играят под диригентската палка на Лозана. Остава да се види дали новите ходове ще доведат повече пари в касата на Обединена Световна Борба или ще генерират само приходи към МОК.

Лас Вегас обещава супершоу

Емисари на световното по борба Лас Вегас 2015 рекламират още от Узбекистан домакинството, обещавайки да направят шоу №1 в историята на най-древния спорт. Холивудският идол Алек Болдуин е едно от лицата на кампанията. Американците раздават рекламни продукти и продават билети онлайн и в залата в узбекистанската столица - година преди двубоите от 7 до 12 септември 2015-а.

В Ташкент бизнесмени сформираха Клуб на световните приятели на борбата, който ще има сбирки на 5 континента. Най-популярната фигура в неформалната организация е Франц Бекенбауер, а негова компания са световноизвестни лица с дебели портфейли от различни области...