07-05-2014

Русия спечели 4 квоти в свободната борба за младежките олимпийски игри в Нянджинг (Китай) през август по време на европейското за кадети в Самоков. Сборная обаче е принудена да се откаже от две от тях заради регламента, независимо че момчетата са стигнали до финал.

Според разпоредбите само двама борци от една държава в един стил може да прати състезатели на форума в Китай.

"За игрите в Нянджинг ще изпратим състезатели в кат. до 46 кг и до 54 кг, които в Самоков станаха шампиони - каза Андзор Темботов, старши треньор на националния отбор на Русия.  - И двамата бяха много убедителни. Но в кат. до 76 кг, където нашият борец стана шампион, както и в кат. до 63 кг, където сме втори, ще трябва да се откажем. Просто такъв е регламентът. Не смятам, че е справедлив, но това го решава Международната федерация по борба, Международният олимпийски комитет. Нашата работа е да подготвим добре момчетата, да печелят медали и смятам, че си свършихме добре работата. А и в Самоков ни бяха предоставени много добри условия - както залата, така и хотелите в курорта "Боровец", където бяхме настанени. Природата много ми напомня за Кабардино-Балкарска республика, откъдето съм. Все едно си бях у дома..."

Затова все още не е ясно дали Микяй Наим ще вземе квота за игрите, който в кат. до 54 кг взе бронз. Както и как ще бъдат разпределени овакантените места.