26-04-2014

Филм за борбата, който стана част от презентацията на спорта на сесията на МОК в Буенос Айрес през септември, получи приза The Telly Awards. Наградата е от ранга на „Оскар" в сферата на корпоративното видео, рекламата и презентацията. Тогава клипът спечели доверието на делегатите на МОК и борбата остана в олимпийската програма.

Цялата презентация бе направена от водеща американска фирма. Той представи географската и социалната значимости на спорта, неговите исторически корени, красотата, разнообразието и динамиката на схватките. За изключително кратко време - само за няколко месеца Международната федерация по борба (ФИЛА) направи революционни изменения, които също бяха отразени в представянето на спорта.

Например водещи борци да са в управленските органи на ФИЛА, жена да заеме поста на вицепрезидент, разпределението на олимпийските медали да са по равно - 6 в трите вида стил - свободен, класически и жени. Освен това съдийската комисия беше изведена от контрола на ФИЛА и стана независима. Сменени бяха категориите и правилата. Досега никоя друга международна федерация не бе правила толкова кардинални промени в суперкратки срокове.