22-04-2014

Европейските шампиони по борба Станка Златева и Александър Костадинов получиха чекове за по 10 000 лв. от Корпоративна търговска банка (КТБ). По традиция от 2008 г. трезорът раздава награди на шампионите от световни, европейски първенства и олимпийски игри от всички спортове.

Златева е рекордьорка по взети чекове от инициативата „Голям чек". За нея това е 11-ти приз, а за Костадинов - първи. Общо банката до момента е раздала 35 чека.

"Станка е нашето златно момиче, защото е най-награждаваният български спортист от КТБ - заяви изпълнителният директор на банката Илиян Зафиров. - Пожелавам на Александър Костадинов да я настигне, след като той напълно закономерно пренесе успехите си от юношеските нива до мъжете. Надявам се след две години да премираме тях и други български спортисти с чекове за олимпийско злато."

"Благодарим на КТБ за това, че подкрепя българския спорт. За нас остава да тренираме за по-големи успехи", каза европейският шампион по борба в класически стил Александър Костадинов.

"Треньорската работа е да осигуряваме конкуренция, за да могат състезателите да израстват - така израсна Иво Ангелов, по неговия път върви и Александър Костадинов - коментира старши треньорът на националите по класическа борба Армен Назарян. - Те двамата вървят нагоре, справят се с голяма конкуренция на световно ниво и заслужено печелят златните медали. Преди европейското имахме много сериозни контузии. Например, Христо Маринов беше с пукнато ребро, Александър Костадинов имаше проблеми с рамото Любомир Димитров получи нова травма на коляното. Но това е битка, в която стискат зъби и се борят. Искат не искат са тръгнали, а аз им казах преди шампионата - туристи не искам, отиваме за медал."

На церемонията по награждаването присъства и Симеон Щерев, личен треньор на Станка Златева.
И обяви, че голямата цел на шампионката е олимпийското злато от Рио де Жанейро:

"Завръщането на Станка на тепиха беше много трудно, но тя притежава страхотен характер - каза Щерев. - Радваме се, че успя да стигне до шестото си европейско злато след само два месеца тренировки, но то не ни интересува чак толкова много. Не ни интересуват и световните титли. Интересува ни само олимпийското злато."

На европейското във Вантаа жените ни завършиха на второ място в отборното класиране за първи път в историята, като се наредиха след силния състав на Русия.

Приятна изненада на шампионата поднесоха младите състезателки, водени от Серафим Бързаков и Петър Касабов, които се завърнаха с медали - бронз за Тайбе Юсеин, Виктория Бобева, Мими Христова и Джанан Манолова.