07-04-2014

ВАНТАА - "Победих всички, но още не мога да туширам емоциите - довери пред "Труд" в деня след триумфа си Александър Костадинов, новият властелин на най-леката категория на класическата борба в Европа. - Вече втори ден не съм борец, а съм телефонист. Мобилният ми не спира да звъни. Опитвам се да отговарям, за да не обидя някого, но не успявам. Дано не си помислят, че след титлата вече се големея. А аз самочувствие винаги съм имал - още от юноша, когато станах два пъти световен. Но и уважение към всеки човек и към всеки труд имам също.

Щастлив съм най-вече като виждам усмивките на всички, които ми помагаха да стъпя на върха. В родния ми град Кюстендил през уикенда имаше турнир и там в събота цяла вечер вдигали наздравици за моята победа. Стотици хора ми честитиха. Първо естествено ме прегърнаха веднага след срещата треньорите Армен Назарян и Милчо Радуловски. И Вальо Йорданов, който ми показа написан секунди след успеха ми есемес с поздравление от спортния министър Марияна Георгиева. После зад кулисите ме разцелуваха Живко Вангелов, Янко Шопов, съотборниците... А по телефона първи ми звънна Гриша Ганчев и ми каза: "Здравей, шампионе!"

Борих се и за всички тези хора, защото не исках да ги разочаровам. Това беше единственото ми притеснение в състезанието. А срещу съперниците бях адски уверен, борих се без капка страх. Чувствах още от старта, че това е моят ден. Във всяка от петте срещи имах критичен момент в края, но психиката ми издържа. Мислих бързо и действах бързо. Бях железен.

И за това първенство имах дежурната битка с килограмите. Свалих осем и както винаги и този път ми беше много трудно. Едвам изкарах полета до Финландия, в самолета беше кошмарно, мислех, че ще полудея. Но както казва Вальо Йорданов, това е част от подготовката. И всичко се забравя, когато си номер едно и когато всички в залата стават заради "Мила Родино". За този момент си струват всички мъки на света."
Министър Мариана Георгиева била очарована от представянето на борците, се казва с официално съобщение на ведомството. "България за пореден път е сред водещите страни на Европа в този спорт. Треньорският щаб е подготвил участниците ни по най-добрия начин, доказателство са спечелените отличия за България - пише в поздравлението до отбора на министъра. - Пожелавам и на ръководителите, и на треньорите, и на състезателите успешна година."

"Сребърният" Любомир Димитров: На финала бях прекалено спокоен

ВАНТАА - "На финала бях спокоен, даже прекалено спокоен. Това ми изигра лоша шега - довери сребърният медалист в тежката категория при класиците Любомир Димитров. - Бях си гарантирал първия медал от голямо първенство, нямаше какво да губя и не усещах никакво напрежение. Може би затова допуснах и фатална грешка, от която шампион от ранга на турчина Каял се възползва максимално.

Но имам време за реванш. Само да съм здрав, защото в един момент от кариерата ми преживях три тежки контузии и бях пред отказване. Сега вече всичко си дойде на мястото и нямам колебания, че съм на верния път. Ще съм истински щастлив, ако успея да върна респекта към България в тежката категория на борбата."