05-04-2014

Александър Костадинов заслужи палмата на най-зрелищния шампион на европейското по борба във Финландия, пише "Труд".
Само за 1,40 мин българското торнадо помете на финала в кат. до 59 кг Виктор Чебану - 11:0. Публиката в "Трио арена" видя невероятно шоу, след като молдовецът се хвърли с отскок като тигър върху рамената на българина в първата секунда. Но така изненада... себе си. Костадинов не трепна и контраатакува с мощно хвърляне. А после около минута разнася Чебану като пазарска чанта по тепиха, докато прекратят срещата с технически туш.

До триумфа и третия си медал от европейско след два бронза Костадинов мина през ада на 4 битки. Първо подчини пълната зала и нейния любимец Яри Хаапамаеки, еврошампион от 2009-а. Поведе 5:0, допусна обрат 5:6 само 15 секунди преди сирената и инфарктно изтръгна успеха с хвърляне в сетния миг. Последва драма с арменеца Асланян - 3:0 за нашия в първата част и победно 3:3 в края с по-голямо качество в техническите точки.

Пътят към върха продължи с битка на живот и смърт срещу Куйлаков (Русия) - 3:0,3:3 и финално 4:3 седем секунди преди края. Пратеникът на сборная записа трета поредна загуба от българин след 2 миналата година от световния и еврошампион Иво Ангелов. Именно Спортист №1 на България за 2013-а сега подготвяше Костадинов преди схватките. И помагаше с тактиката, защото на полуфинала Сашо вече "караше с резервното гориво" срещу Фриш (Сърбия). В неговия ъгъл беше големият Армен Назарян, а в отсрещния - бившият треньор на националите Стоян Добрев, който познава всяко движение на 25-годишния ни борец. И нашият ас взе правилното решение да не рискува, като достигаше до захвати, без да предприема хвърляния. Видя се, че сърбинът няма класа за сензация - само се бранеше и падна с дисквалификация за пасивност, като губеше с 1:2 за 5,50 мин.

България взе титлата в най-леката категория и нахално посегна към трона и в най-тежката - до 130 кг. При терминаторите извадихме на арената Любомир Димитров - "машина" с габарити 195 см и 125 кг, която прегази като танк с технически туш Лам (Унгария) за 2,20 мин и Барбазан (Румъния) за 44 сек. На полуфинала срещу шведа Йорен съдиите го наказаха несправедливо за акция преди сигнала 0:1 и объркаха стратегията му. Но нервите на младока, който преживя 2 много тежки контузии за година, издържаха. Изравни 1:1 в епилога и ликува като взел последен точка.

На финала срещу световния първенец и трикратен №1 на Европа Реза Каял (Турция) българинът направи грешка и от един захват съперникът му направи 4 пъти "носене през мост" - 0:9 за 1,59 мин. Така останахме със сребро и утехата, че за първи път от 15 г. имаме финалист в най-престижната категория. България фиксира и рекордните за новия век 9 медала от европейско преди края на шампионата.

Още снимки ТУК