04-04-2014
Мими Христова изпрати четвърти бронз на български адрес на европейското по борба, пише "Труд".
В малкия финал в кат. до 55 кг 20-годишната националка изстрада медала след драма - 15 секунди преди сирената губеше 3:4 от Аурелия Басе (Франция). Тогава от ъгъла треньорският тандем Серафим Бързаков - Петър Касабов даде указания за борба "ва банк". И Христова рискува с атака, която се оказа печеливша и доведе до обрат - 5:4. "Петлите" протестираха и поискаха видеоповторение, което само даде повод зрителите да аплодират още веднъж финалната акция на българката. Христова получи и бонусна точка - 6:4.

Така след 3 дни битки в "Трио арена" нашите вече са под бронзово сияние след третите места в свободната борба и на Борислав Новачков (65 кг), Тайбе Юсеин (60) и Виктория Бобева (58).

До края на шампионата от българите се очаква да включат тежката артилерия - петкратната №1 в Европа и света Станка Златева (75 кг) днес и седморката на класиците, които ще се борят през уикенда. Жребият отреди на най-титулуваната ни състезателка да е в един поток в тежката категория с Бурмистрьова (Украйна), рускинята Букина е в долната част на схемата.
Малшанс да отпадне заради пристъпване извън тепиха имаше Кирил Терзиев (74) в 1/4-финала с Демирташ (Турция). Националът водеше до почивката с 2:1, а 35 секунди преди края при 2:2 реферите го наказаха заради стъпване извън тепиха. Ситуацията бе много спорна, но една от камерите показа, че има пристъпване от 1-2 см. И за жалост то реши спора в полза на турския борец, който изтощен по-късно загуби полуфинала и лиши Терзиев от поправителен в репешажите.


Изгониха рефер заради българка

Съдийската комисия на Международната федерация по борба отне реферските права на грузинеца Темо Казарашвили. На спешно заседание арбитрите пуснаха видеозапис от скандалния двубой от репешажите в кат. до 53 кг на Евелина Николова с Кебич (Турция) - 5:7. Реалният резултат се оказал 9:7 плюс неотсъден туш, като гафовете лишиха българката от медал. И провокираха драстичните мерки срещу съдията, който е и 4-кратен еврошампион в класическия стил.

Чакат Гриша Ганчев на европейското
В лагера на българите очакват в петък появата на Гриша Ганчев. Шефът на "Литекс" вече 20 години финансира елитните ни състезатели в класическата борба, въпреки че като юноша в спортното училище в Ловеч се е състезавал в свободния стил.
Ганчев не се е появявал на голямо първенство по борба в чужбина близо 10 години. Сега е обещал да присъства и от нашия щаб твърдят, че вече има резервиран полет и го очакват заедно с Живко Вангелов, двукратен №1 в света и Европа през 80-те години на ХХ век.

Стачка промени полет на класиците
Стачката на авиокомпания "Луфтханза" промени маршрута и графика на пътуването на националите от класическия стил. Вместо да пристигне следобед, воденият от Армен Назарян отбор се чакаше във Вантаа час след полунощ на четвъртък срещу петък.
Вместо рано сутринта през Мюнхен нашите пътуваха по принуда в късния следобед през Берлин за Вантаа.