02-04-2014

Симеон Щерев ще бъде единственият треньор на Евро 2014, който ще носи екипите на две страни, пише "Труд".
Спецът води националите по свободна борба на Азербайджан, но и ще бъде в ъгъла на завърналата се след 602 дни отсъствие от състезания Станка Златева. От родната делегация вече предадоха на Щерев новите анцузи на нашите за него и петкратната №1 в света. Златева стартира с трикото на България в петък в новата тежка категория при жените - до 75 кг.

Щерев бе поставен в тежка ситуация още на старта на първенството, когато му се наложи кротко да стои в ъгъла на азерите, докато Борислав Новачков попиляваше по тепиха възпитаника му Тогрул Асгаров. Двубоят фокусира вниманието на цялата зала.
Не е ясно обаче какво ще се случи, ако по време на схватка на Станка Златева се бори и представител на Азербайджан. Кой ъгъл ще избере Щерев? Въпросът е интригуващ за публиката, но за треньора ще е най-добре да се размине с тях в "Трио арена".


Американска фирма променя борбата

ВАНТАА - Американска компания работи от пет месеца по тотални промени в борбата. Проектът не се афишира и подробности засега не се обявяват. Говори се за верига от турнири с наградни фондове, мачове на звездите с по 6 състезатели, промяна в екипировката, организиране на шоу с представянето на борците преди финалните схватки и други.
Възможно е световните да са на 2 г. за сметка на платени Гран при турнири по подобие на Световната лига във волейбола, коментира Цено Ценов, президент на Европейската централа (СЕЛА).

Вероятно ще се върне формулата един град да приема надпреварата само в един стил в дните от петък до неделя. Прогнозира се, че повече яснота по реформите ще има, ако Ненад Лалович (Сърбия) бъде преизбран за президент през септември на конгреса на ФИЛА по време на световното в Ташкент. Тогава програмата ще стартира на пълен ход с тенденция промените да се наложат за максимум 12 месеца - до шампионата на планетата в Лас Вегас 2015. Най-дейни в реформите освен представителите на САЩ са също така Русия, Иран и Япония.

Европа даде рамо на сърбин за шеф на световната централа

Конгресът на Европейския съвет по борба (СЕЛА) във Вантаа излезе с декларация в подкрепа на Ненад Лалович за президент на Международната централа (ФИЛА). Сърбинът в момента оглавява организацията, но временно. Изборният форум е през септември в Ташкент, в навечерието на световното първенство.

Най-големите европейски сили в борбата, включително и Щатите, азиатските страни, подкрепят кандидатурата на Лалович и неговия екип, който само за няколко месеца направи революционни промени за запазване на спорта в олимпийската програма.
Предстои подписването на договор на ФИЛА с "Евроспорт". А Русия изказа готовност да даде сериозно финансово рамо на световната централа, но поиска отчет от предишното ръководство, заради което борбата бе на път да бъде извадена от олимпийската програма. На форума във Финландия бе представен и новият формат на Европейската купа на нациите в Москва през ноември. Наградният фонд ще е 100 000 долара, а за първи път освен отбори от Европа ще има и два сборни състава на света.
Предстои и облекчаване на режима за натурализиране на борци.